Brit titkosügynökök listája a weben

Brit titkosügynökök listája a weben

2005. augusztus 31. 10:22, Szerda
A Brit Külügyminisztérium nem kis bosszúságára számos brit titkosügynököt magában foglaló lista szivárgott ki az internetre. Szerintük az MI6 több mint 200 ügynökét tartalmazó lista nagy veszélyt jelent.

A Secret Intelligence Service (SIS), ismertebb nevén MI6 ügynökeit egy amerikai személyiségi jogi aktivista hozta nyilvánosságra saját weboldalán, amivel azonnal kiváltotta a Foreign Office haragját. Nem csoda: a New York-i John Young a 276 állítólagos MI6-ügynök nevét és címét is feltüntette, amivel nem kis veszélynek tette ki őket, még akkor is ha ezúttal mégsem ügynökökről van szó. Young általában olyan adatokat hoz nyilvánosságra weboldalán, amely szerinte érdekelheti a közvéleményt, sőt, a köz javát szolgálja.

A silicon.com szerint a listában többek között megtalálható Paddy Ashdown, a brit Liberális Demokrata Párt volt vezetője, aki annak idején a nemzetközi közösség boszniai főképviselőjének posztját is betöltötte. Young állítása szerint Ashdown a hetvenes években Genovában szolgált - ismert személyként számára különösen kellemetlen az ügy. Ráadásul nem ez az első alkalom, hogy titkosügynökök nevét tartalmazó lista került ki az internetre. A Külügyminisztérium természetesen ezúttal sem foglalt állást a dokumentum valódiságával kapcsolatban.

A minisztérium szóvivője azonban az oldalnak adott válaszában elítélte a lépést, amely számos ember fejére hozhat veszélyt. "A hírszerző hálózat számos tagja, és egyszerű, külügyminisztériumi dolgozók kerülhetnek ezáltal nagy veszélybe, hiszen nevük felkerülhetett a listára" - jelentette ki a szóvivő. Egyben elismerte, hogy az internetes viszonyokra tekintettel nem lesz egyszerű az anyag eltávolításának kikényszerítése, amely amúgy is az amerikai hatóságok feladata.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások