A Microsoft perli az Európai Bizottságot

A Microsoft perli az Európai Bizottságot

2005. szeptember 9. 13:55, Péntek
A Microsoft az európai versenyhivatallal folytatott hosszú jogi csatározásában újabb fontos momentumhoz érkezett. A cég panaszt nyújtott be az Európai Bizottság ellen az Európai Bíróságon.

A szoftveróriás a kommunikációs protokollok forráskódjainak szélesebb körű licencelésével kapcsolatban született döntést kívánja hatályon kívüli helyezni az Elsőfokú Bíróságnak beadott indítványában - olvasható a The Guardian Unlimited oldalán. Az ügy olyan szerverszoftvereket érint, amelyek nyomtatnak illetve biztonsági feladatokat látnak el a kisebb vállalatoknál.

Mint ismeretes, a Bizottság 497 millió eurós (körülbelül 125 milliárd forint) pénzbüntetést rótt ki a cég ellen, mert az nem adott meg minden információt termékeivel kapcsolatban az egészséges versenyhez. Neelie Kroes, a piaci versenyért felelős biztos figyelmeztette a Microsoftot, amennyiben június 1-ig nem teljesíti fizetési kötelességét, újabb rákényszerítő intézkedésekre számíthat. A Microsoft azonban kétségbe vonta a döntés jogosságát és megpróbálta felfüggeszteni a határozatot. Egyelőre siker nélkül.

A cég végül benyújtott egy teljesítési megállapodást még a határidő lejárta előtt. Azt sikerült elintéznie, hogy enyhítsék az ítéletet, így a Bizottság és a Microsoft megegyezett abban, hogy nem tehetik nyilvánossá a protokollokat azok, akik hozzájuk jutnak. "A mostani kérelem a júniusi megegyezés folytatása, azért hogy közvetlenül a bíróságtól szülessen útmutatás az ügyben, elkerülve így minden további késlekedést" - nyilatkozta a Microsoft egyik képviselője a ZDNet kérdésére.

Az EU végrehajtó bizottsága és a Microsoft egy olyan jelölt felállításáról egyezett meg, aki biztosítaná a jövőben, hogy a cég tartja magát a bizalmatlansági indítványhoz - mondta a Bizottság egyik szóvivője. "Még nem egyeztünk meg a meghatalmazott személyéről a Microsofttal" - nyilatkozta Jonathan Todd, az EU szóvivője napi tájékoztatójában.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások