Felértékeli az atom- és a megújuló energiát a Katrina

Felértékeli az atom- és a megújuló energiát a Katrina

2005. szeptember 11. 10:24, Vasárnap
Felértékeli az atom- és a megújuló energia szerepét a Katrina hurrikán miatt kialakult energetikai helyzet, ami ugyanakkor még nem jelent korszakváltást - véli Ferdinando "Nani" Beccalli-Falco, az GE International elnök-vezérigazgatója, aki csütörtökön Budapesten egy sajtóbeszélgetésen mondta el véleményét gazdasági kérdésekben.

Elmondta: a nukleáris ás alternatív energiaforrások iránt eleve fokozódik az érdeklődés, mióta az olajár átlépte a 35-40 dollárt. A New Orleans-ban történtek csak ezt a folyamatot gyorsítják fel - tette hozzá Ferdinando "Nani" Beccalli-Falco. Megjegyezte, hogy ugyanakkor gazdaságilag nem kell túlértékelni a hurrikán nyomán kialakult helyzetet, az inkább emberileg tekinthető drámának. Az olajkorszak vége már 1998-1999-ben megkezdődött - mondta az elnök-vezérigazgató.

Hangoztatta, hogy az atomenergetika szerepének újraértékelése az egész világon megfigyelhető. Új erőművek épülnek, illetve Magyarországhoz hasonlóan máshol is meghosszabbítják a meglévő reaktorok élettartamát. A nukleáris energia károsanyag-kibocsátás szempontjából a legtisztább energiatermelési mód - jelentette ki Ferdinando "Nani" Beccalli-Falco. Kifejtette, hogy az alternatív energiahordozók közül a szélenergiának, abból is elsősorban a tengerre telepített szélkerekeknek, valamint a vidéki területeken alkalmazott, decentralizált biomassza-felhasználásnak van jövője.

Szini István, a GE Hungary Rt. igazgatóságának elnöke jelezte, hogy a GE érdekeltségében Magyarországon 3-4 településen állítanak elő háztartási szemétből energiát és számos szélenergia-projekten is dolgoznak. Beccalli-Falco kitért arra, hogy Magyarországnak a hi-tech termékek gyártására és a szolgáltatásokra kell helyeznie az elkövetkező időszakban a hangsúlyt, ha versenyképes kíván maradni a globális versenyben. Erre szerinte az országnak jó esélye van, mert magas a képzett munkaerő aránya és jelenleg még alacsony szinten vannak a költségek.

"A hagyományos iparágakra támaszkodó magyar gazdaság a világviszonylatban alacsony populáció miatt nem lehet a jövőben sikeres" - jelezte a GE International elnök-vezérigazgatója. Utalt arra, hogy Kína, India, Vietnám, Thaiföld mind a tömeggyártásra helyezi a hangsúlyt, márpedig ezekkel az országokkal Magyarország nem tud lépest tartani.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások