Megköttetett az eBay-Skype házasság

Megköttetett az eBay-Skype házasság

2005. szeptember 12. 20:59, Hétfő
Amit néhány nappal ezelőtt még csak, mint lehetséges jövőképként emlegettek az internetes híroldalak, az mára valóság lett. Délután a Skype megerősítette azokat a híreket, amelyek szerint a cég új tulajdonosa az eBay internetes aukciósház lett.

A tervek szerint első lépésként az eBay 2,6 milliárd dollárt ad a Skype Technologiesért, ennek az összegnek a felét készpénzben fizeti ki a portál, míg a másik felét részvényekben. Második lépésként az eBay további 1,5 milliárd dollárt fizet 2008-ig vagy 2009-ig. A tranzakció teljes összege tehát így eléri a 4,1 milliárd dollárt. A második lépcsőben fizetendő 1,5 milliárd dollárt azonban csak bizonyos üzleti növekedés elérése után utalja át az online aukciósház.

Az eBay a most megkötött üzlettől azt reméli, hogy még jobban sikerül megvetnie a lábát az internetes piacon, erősíteni tudja az online fizetési szolgáltatások között betöltött pozícióját és további kiaknázható piaci lehetőségekhez juthat. A Skype jelenlegi vezetői a tranzakció kapcsán azt emelték ki, hogy az eBay befektetései által még inkább meg tudják őrizni a piacvezető pozíciójukat az internetes telefónia piacán és hogy további VoIP-szolgáltatásokat tudnak kifejleszteni, illetve bővíthetik majd szolgáltatásaikat.

A Skype használói az internethez kapcsolódva, számítógép és mikrofonos fejhallgató segítségével közvetlen beszélgetést folytathatnak. A Skype-nak 53 millió regisztrált felhasználója van, a cég adatai szerint egy adott pillanatban mintegy 2 millióan használják a rendszert. 2003-as bevezetése óta a cég szabad hozzáférésű szoftverét több mint 164 millió alkalommal töltötték le.

A két cég vezetői abban egyetértettek, hogy a Skype, az eBay és az eBay-hez tartozó PayPal internetes fizetési rendszer együttesen egy új online birodalom alapjait képezhetik. Az eBay saját és a PayPal népszerűsítésére is fel akarja használni a Skype-ot, valamint a VoIP-szolgáltatás segítségével könnyítené meg a portálon lévő hirdetést és vásárlást. Szakértők szerint ugyanakkor könnyen elképzelhető, hogy túl sokat fizetett az eBay a Skype-ért és emiatt előbb vagy utóbb drágítani fogja néhány szolgáltatását. Egyelőre tehát még igencsak kérdéses, hogy mennyire lesz hosszú életű és mindkét fél számára kifizetődő ez a házasság.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások