Az Opera a Firefox babérjaira tör

Az Opera a Firefox babérjaira tör

2005. szeptember 21. 23:51, Szerda
A norvégok megint előrukkoltak valamivel. A Firefox legyőzésére készülnek. Az Opera Software elnöke az alternatív internetes böngésző 8.50-es, reklámmentes változatának bejelentése után alig egy nappal máris arról beszélt, hogy a jövőben csupán egyetlen céljuk lehet: a második hely megszerzése a böngészők piacán.

Ez azt jelenti, hogy az Opera egyértelművé tette: gőzerővel a Firefox trónfosztására készül. Némi túlzással Jon S. von Tetzchner mostani bejelentésével ismét kirobbantotta az újabb böngészőháborút. Ezúttal azonban nem az Internet Explorer és a Netscape a küzdelem résztvevői, hanem a két legnépszerűbb alternatív online böngésző, a Firefox és az Opera.

A Daniel Goldman, az Opera Watch blog szerkesztője által készített interjúban Tetzchner kijelentette: a 8.50-es Opera piacra dobása csak és kizárólag egy, a Firefox népszerűségére való válaszreakció volt. A Firefox térhódításából a norvég szoftverfejlesztők is levonták a megfelelő konzekvenciákat, és a fejlesztők jövőbeni célja a konkurens alternatív program fölé kerekedés.

Az Opera Software elnöke ugyanakkor elismerte, hogy még rengeteg munka vár rájuk és a Firefox megszorongatása csak hosszú hónapok vagy évek múlva fog bekövetkezni. Annak ismeretében, hogy a Firefox is hihetetlenül rövid időn belül lett világszerte népszerű, közel sem vállalkozik lehetetlen feladatra a norvég csapat. "Ha ez a Mozillánál sikerült, ugyanez miért ne sikerülhetne nekünk is?" - tehetik fel maguknak joggal a kérdést az Opera Software munkatársai.

A norvég fejlesztők nem ülnek a babérjaikon, már újabb nagy dobásra készülnek, gőzerővel dolgoznak a Merlin kódnevű Opera 9-es változat tökéletesítésén. Az elszántságot jól jellemzi, hogy még soha nem vett részt annyi programozó egyetlen Opera-verzió létrehozásában sem, mint ahányan jelenleg a 9-es változat körül "bábáskodnak".

Az Opera 8.5 letöltése (angol)

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások