Dunamenti Erőmű: tervek barnamezős erőmű beruházásra

Dunamenti Erőmű: tervek barnamezős erőmű beruházásra

2005. szeptember 25. 10:47, Vasárnap
A francia-belga Electrabel-Suez többségi tulajdonában lévő Dunamenti Erőmű Rt. vizsgálja annak lehetőségét, hogy barnamezős beruházásban az évtized végére erőművi projektet valósítson meg mintegy 200 millió euró beruházás keretében.

Kuhl Tibor, a társaság vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: a Dunamenti Erőmű a 60-as években épült, négy, összesen 1.800 megawatt teljesítményű erőművi blokkal rendelkezik. Ebből 400 megawatt kapacitás lebontása most kezdődik azért, hogy helyet csináljanak egy készülő erőművi projektnek. Ilyen méretű erőmű bontási projekt a régióban példa nélkül áll - tette hozzá. A tervek szerint a későbbiekben vagy technológiai megújítással (repowering) új előtét turbinákat telepítenek, vagy egy új, kombinált ciklusú erőművet építenek.

A francia-belga cég mellett a Dunamenti Erőmű Rt. tulajdonosa 25 százalékos részesedéssel a Magyar Villamos Művek Rt. (MVM). Kuhl Tibor megítélése szerint azért nem épül jelenleg még kombinált ciklusú erőmű Magyarországon, mert magas a gáz ára, nem megfelelő a villamos- és főleg a gázipari szabályozás és az energiapiacon versenytechnikai hiányosságok vannak. Ezek összességében bizonytalanná teszik a gázellátás biztonságát. A Dunamenti Erőmű például jelenleg évente 1,3 milliárd köbméter földgázt használ el, és 2009-re 1,6-1,7 milliárd köbméterre lenne szüksége. Ennek beszerzésére versenyképes áron jelenleg nincs lehetőség - fűzte hozzá magyarázatként.

A Dunamenti Erőmű Rt. éves árbevétele eléri a 75 milliárd forintot, az adózás utáni nyeresége pedig 9 milliárd forint körül van. Az Electrabel-Suez 100 százalékos tulajdonában lévő Electrabel Magyarország Kft. az egyike a magyarországi szabadpiaci kereskedőknek. Kuhl Tibor, aki ennek a társaságnak is az elnöke, a liberalizált villamosenergia-piac jelenlegi helyzetével kapcsolatban annyit mondott: "Az Európai Unió piacszabályozása liberális ihletésű, talán túlságosan is az. A magyar modell ezt nem követi és a hazai körülmények ezt nem is igen engedik meg. Az államnak még sokáig fontos szerepet kell vállalnia a piac és az ellátásbiztonság kérdésében."

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások