Jön a 10 gigabites WLAN

Jön a 10 gigabites WLAN

2005. szeptember 28. 22:50, Szerda
Ausztrál kutatók szerint a vezetéknélküli hálózatokban, a 60 GHz-es frekvenciatartományban hamarosan elérhetővé válik az 5, sőt akár a 10 gigabit/másodpercenkénti adatátviteli sebesség elérése. Utóbbi azt jelentené, hogy egy komplett DVD továbbítására alig 30 másodpercre lenne szükség.

A 60 GHz Wireless Networking projektet Ausztrália legfontosabb kutatóintézete, a NICTA indította el. A szakemberek két esztendőn belül ki akarják fejleszteni a 10 gigabit/s-os adatátviteli sebességre képes WLAN-eszköz prototípusát. A kutatók célja egy olyan különböző részegységekből álló kétszer két centiméteres chip létrehozása, ami már a WLAN-antennát is tartalmazza, azaz később bárhol felhasználható lenne az olcsó vezeték nélküli hálózatok kiépítésére.

A jelenlegi leggyorsabb adatátvitelre képes, IEEE 802.11g szabványú WLAN-termékek sávszélessége 54 Mbps, ám ez még nem elegendő például a videók vagy a tévéadások tökéletes, akadásmentes továbbítására. Mivel azonban nemrég Ausztrália és az Egyesült Államok is jóváhagyta az 57 és 60 GHz közötti frekvenciatartományok jövőbeni használatát, így megnyílt az út a még gyorsabb adatátvitelt lehetővé tevő vezeték nélküli hálózatok kifejlesztése felé.

A kérdéssel egy ideje már foglalkozik az IEEE szabványügyi szervezet egyik munkacsoportja is, amelyben helyet kaptak például az Intel, a Samsung, az IBM és a Philips képviselői. "A versenyt nem a nagy cégek, hanem a kis fejlesztőcsoportok sikerét hozza" - véli Stan Skafidas, a NICTA kutatásvezetője, aki szerint a multinacionális vállalatok semmi mást nem csinálnak, csak megvásárolják azokat a szakembereket, akik az érdemi munkát elvégzik.

A projekt mindenesetre sok sikerrel kecsegtet, hiszen alig egy éve a Siemens mérnökeinek - igaz az 5 GHz-es frekvenciatartományban - egyszer már sikerült elérniük az 1 gigabit/s-os adatátviteli sebességet egy kísérleti WLAN-hálózaton.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások