Anthraxot venne az USA hadserege

Anthraxot venne az USA hadserege

2005. október 3. 13:16, Hétfő
Meglepő lépésre szánta el magát az Egyesült Államok, amivel megkérdőjelezi a biológiai fegyverek terjedését korlátozó egyezmények melletti elkötelezettségét.

Egy fegyverkezésellenes szervezet - az amerikai-német Sunshine Project - egy szerződéssorozatot ásott elő, ami a hadsereg utahi Dugway Kísérleti Területéhez kapcsolódik. A támaszpont számos cégtől kért árajánlatot egy nem virulens anthraxtörzs tömeggyártására, valamint más biológiai hatóanyagok jelentős mennyiségű előállítására alkalmas berendezésekre.

Az egyik biológiai szolgáltatásokról szóló szerződésben az alábbi részletek olvashatók: "a cégnek képesnek és hajlandónak kell lennie a Bacillus anthracis Sterne törzs előállítására 1500 literes mennyiségekben". Más dokumentumokban egy meg nem határozott biológiai ágens 3000 literes tételekben történő előállítása szerepel, valamint birkatetemek leszállítása egy égetőkemence hatékonyságának kipróbálása érdekében, mellyel a fertőzött állatállományt takarítják el. Bár a Sterne törzs nem ártalmas az emberre, sőt, oltóanyagokhoz használják, a szerződések így is nagy felzúdulást okoztak.



Alan Pearson, a washingtoni Fegyverkorlátozási és Csökkentési Központ biológiai és vegyi fegyver programjának igazgatója szerint a lépés komoly kérdéseket vet fel az Egyesült Államok Biológiai Fegyver Egyezménnyel kapcsolatos elkötelezettségével szemben, hozzátéve, hogy azok az egységek, melyek képesek a Sterne törzs előállítására, képesek a jóval pusztítóbb Ames törzs gyártására is. Az Egyesült Államok egyébként 1969-ben szakított biológiai fegyver programjával, viszont Dugway kis mennyiségekben egészen 1998-ig gyártott halálos anthraxot.

Az nem ismeretes, milyen területeken alkalmaznák a biológiai hatóanyagokat. Használhatják teszt célokra is, többek közt fertőtlenítő járművek vagy épületek kipróbálásához, vagy egy hatóanyag-elhárító robbanófej kísérleteihez, melynek célja a kémiai és biológiai fegyverraktárak megsemmisítése. Sokan azonban attól tartanak, hogy támadó célú tesztsorozatokhoz kellenek a megrendelt anyagok. Bármi legyen is a célja a tervezetnek, igen provokatívan hathat a többi nemzetre, vélekedett a Sunshine Project igazgatója, Edward Hammond. A konvenció felrúgásával ugyanis láncreakciót indíthatnak el, világszerte serkentve a biológiai fegyverkezést.

A Dugway szóvivője úgy nyilatkozott, hogy ugyan a szerződések még csak előkérelmezési stádiumban vannak, a támaszponton már találhatók ágensek. Ezek rendeltetéséről azonban nem volt hajlandó nyilatkozni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások