eDonkey - vége a dalnak?

eDonkey - vége a dalnak?

2005. szeptember 30. 20:13, Péntek
"Nem vagyok anarchista, ezért bedobom a törölközőt" - nyilatkozta az amerikai képviselőház igazságügyi bizottsága által tartott meghallgatáson Sam Yagan, az eDonkey-t és az Overnetet fejlesztő MetaMachine cég vezetője.

A vállalat a múlt hónapban kapta kézhez a RIAA fenyegető hangvételű levelét, amelyben a szervezet az eDonkey-hez fűződő kapcsolatának megszakítására szólította fel. Yagan a bizottság előtt elmondta, hogy amint megkötötték az Amerikai Zeneipari Szövetséggel a megállapodást, az eDonkey átalakul és zárt rendszerként működik majd tovább. Ennek részleteiről azonban többet nem volt hajlandó elárulni a szakember. A MetaMachine vezetője azzal indokolta a döntését, hogy nincs kedve belemenni egy olyan perbe, amelynek kétes a végkimenetele és amelyre akár az egész cég is rámehet.



Yagan elmondta azt is, hogy szerinte a fájlcserélő rendszerek elleni egész kampány hibás, mivel nem támad minden P2P-hálózatot, csak azokat, amelyeknek az Egyesült Államokban van a székhelye. A bizottságban helyet foglaló szenátorok eközben a hatóságok és a szerzői jogi szervezetek még keményebb fellépését sürgették. Az egyik szenátornő szabályosan követelte, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium indítson boszorkányüldözést a fájlcserélő rendszerek és az azokat üzemeltető magánszemélyek és cégek ellen. Ezt a követelést azonban a minisztérium képviselői visszautasították.

A Futurezone szerint egyébként jelenleg az eDonkey a legnépszerűbb P2P-kliens Európában és a világ más régióiban is.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások