Memórián alapul a Gigabyte háttértárolója

Memórián alapul a Gigabyte háttértárolója

2005. október 2. 14:14, Vasárnap
A gyártó hivatalosan is bejelentette legújabb fejlesztését, amely nem más, mint egy PCI foglalatba illeszkedő, DDR memórián alapuló merevlemez, az i-RAM. Kapacitása nem túl nagy, ám sebessége kiemelkedő.

A vállalat közleményben jelentette be az i-RAM modult, amely állításuk szerint példa nélküli sebességet kínál. Legnagyobb előnye éppen ebben rejlik, hiszen a négy DDR bővítőhely nem jelent nagy tárolókapacitást. A különleges vezérlő chipnek - Xilinx Spartan-series FPGA (Field Programmable Gate Array) - köszönhetően viszont az operációs rendszer Serial ATA merevlemezként látja a kártyát, így felgyorsíthatjuk a rendszer betöltését, illetve egyes, számunkra fontos feladatokat.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

A Gigabyte először az idei Computex kiállításon mutatta be fejlesztését, és akkor sokan az év egyik egyik legfontosabb újításaként értékelték azt. Állították ezt annak ellenére, hogy az i-RAM egyáltalán nem számít forradalminak, hiszen már évekkel korábban megjelentek hasonló, főleg SDRAM-ra támaszkodó eszközök. Ezek azonban nem terjedtek el, amit főleg a memória modulok aránylag kis kapacitásával, illetve a nem túl kedvező árral magyarázhatunk. A közlemény szerint az i-RAM legfeljebb négy DDR400 (PC3200) modult fogad be, ám a teljesítmény valószínűleg PC1600, vagyis 200 MHz-es DDR memóriákkal sem változik jelentős mértékben.


Az elmúlt hónapokban több teszt is megjelent a kártyáról, amelyek szintén a nagyobb sebességet emelték ki, mint legfőbb erényét. A Gigabyte szerint az átviteli sebesség 1,5 Gb/s - ennek köszönhető, hogy például a Windows XP tizenháromszor gyorsabban indul el, mint egy hagyományos merevlemezről. Példaként említik emelett a PCMARK 2004-ben elért 50 ezres végeredményt, amely szintén maga mögött hagyja a jól ismert háttértárolókat. Hátránya a kisebb kapacitás, valamint hogy hálózati feszültség nélkül legfeljebb 16 órán át őrzi meg tartalmát. Ezt is csak a kártyán található lítium-ion akkumulátor teszi lehetővé, míg bekapcsolt, illetve készenléti állapotban a PCI sloton keresztül kapja az áramot.

A korábbi információk alapján az i-RAM 50 dollár körüli áron kerül forgalomba. Ez nem nevezhető magasnak, ám kérdéses, hogy mennyire bizonyul majd népszerűnek a felhasználók körében.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások