HD-DVD-hez fejleszt másolásvédelmet a Microsoft

HD-DVD-hez fejleszt másolásvédelmet a Microsoft

2005. október 11. 01:44, Kedd
Ugyan a redmondi szoftveróriás egyszer megnézhető DVD-jéről szóló hírek lassan már a múlt ködébe vesznek, ám azt a vállalat is kénytelen volt elismerni, hogy tartogat még meglepetéseket a felhasználók számára új digitális másolásvédelmi rendszere.

Az új DRM a tervek szerint a konszern által is támogatott HD-DVD-k számára nyújt majd hatékony másolásvédelmet. Tény és való, hogy ez a technika adott esetben úgy is beállítható, hogy csak egyszer tegye lehetővé a tartalom lejátszását, ám ennél jóval több beállítási lehetőség közül lehet majd választani. "Az új másolásvédelmi szoftver létre fog hozni egy licenckulcsot, aminek segítségével a felhasználónak abszolút hozzáférési és ellenőrzési joga lesz egy adott adattároló tartalma fölött. Mindez azt jelenti, hogy egy adott filmet akár csak egyszer is meg lehet tekinteni vagy csak egy adott időszakban lehet megnézni" - nyilatkozta Alistair Baker, a Microsoft illetékes menedzsere.

A vezető szerint az új DRM gyakorlatilag digitális gyermekfelügyeleti rendszerként is alkalmazható lesz, például a lemezeken lévő filmet csak azután tekintheti majd meg a csemete, hogy ha végzett a házifeladatával - hogy ezt miből állapítják meg, azt jótékony homály fedi.

A tervek szerint a Microsoft az új rendszert nem csak a műsoros HD-DVD-kbe és a jövőbeni operációs rendszereibe építené bele, de akár a HD-DVD-lejátszókba is. Az első védett HD-DVD-k előreláthatólag jövőre jelennek majd meg a piacon. "Ezeknek a lejátszásához azonban új szoftverekre és asztali készülékekre lesz szükség, míg az operációs rendszer a Windows CE lesz" - nyilatkozta Baker.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások