750 millió dollárt fizet a Microsoft a RealNetworksnek

750 millió dollárt fizet a Microsoft a RealNetworksnek

2005. október 12. 01:55, Szerda
A RealNetworks azt vetette a redmondi szoftveróriás szemére, hogy az operációs rendszerek piacán szerzett vezető pozícióját felhasználta arra, hogy világszerte elterjessze a Windows Media formátumot.

A két vállalat éveken át tartó vitát folytatott - néhány perrel fűszerezve. A kiszivárgott információk szerint, mivel mind a két cég belefáradt az éveken át tartó pereskedésbe, peren kívüli megegyezés születhet. Ennek keretében a Microsoft vállalná, hogy rendszeresen reklámozza a RealNetworks vállalatot, illetve annak termékeit és a Rhapsody letöltési szolgáltatást az MSN honlapján. Ezenkívül a két cég együttműködne a multimédiás technológiák továbbfejlesztésének területén is, valamint a Microsoft kereken 750 millió dollárt fizetne a RealNetworksnek.

A cég még 2003-ban perelte be Kaliforniában, a san fransiscói szövetségi bíróságon a Microsoftot és eredetileg egymilliárd dolláros kártérítést követelt a redmondi konszerntől. A RealNetworks többek között azt reméli a Rhapsody reklámozásától, hogy így kerülhet majd később kedvezőbb helyzetbe a konkurens Apple-lel szemben. A tervek szerint a vállalat a befolyó 750 millió dollárból több beruházást is végre akar hajtani és bővíteni szeretné birodalmát.

Érdekesség, hogy ez immár a harmadik olyan per a Microsoft életében, amikor rövid időn belül nagy összeget fizet peren kívül egy cégnek azért, hogy az cserébe ejtse el a vádakat. Mint ismeretes, korábban a Time Warner szerzett ilyen módon 750 millió dollárt a vállalattól, míg a Sun Microsystemsnek 1,95 milliárd dollárt kasszírozhatott be a Microsofttól. A Wall Street Journal információi szerint a peren kívüli megállapodás annyira biztosra vehető, hogy azt később maga Bill Gates, a Microsoft társalapítója és Rob Glaser, a RealNetworks vezérigazgatója közösen fogják bejelenteni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások