Amerikai informatikai segítség a mianmari cenzúrának

Amerikai informatikai segítség a mianmari cenzúrának

2005. október 13. 03:10, Csütörtök
Amerikai cégek ezúttal nem csak a kínai, hanem a mianmari (egykori burmai) kormánynak is segítenek az internetes cenzúra fenntartásában és tökéletesítésében. A Fortinet nevű amerikai számítógépes biztonsági cég szerepét a mianmari elnyomásban az OpenNet polgárjogi szervezet képviselői szellőztették meg.

Az egykori Burma napjainkban a világ egyik legdiktatorikusabb országának számít, mindegy hogy a valódi világról vagy az internetesről van szó. Az online cenzúra fenntartásában - Kínához hasonlóan - leginkább a nyugat-európai és az amerikai cégek jeleskednek. A jelentés elkészítésében a Torontói és a Cambridge-i Egyetem, valamint a Harvard Egyetem Jogi Iskolájának a kutatói vettek részt.

A mianmari kormány 2000-ben döntött a világháló szabályozása mellett. Az akkor elfogadott jogszabályok szerint az állampolgároknak tilos bármilyen politikai megnyilvánulás, ezenkívül nem szabad kritizálni a kormány politikáját. A törvény kimondja azt is, hogy tilos bármilyen olyan tartalom közzététele, terjesztése vagy birtoklása, ami a mianmari kormány vagy az ország érdekeit sérti. A független szolgáltatók, illetve az ellenzéki pártok és csoportok portáljait rendszeresen szűrik, valamint blokkolják az azokhoz való hozzáférést. Elektronikus leveleket csak a két állami internetszolgáltató szerverein keresztül lehet küldeni, amelyeket rendszeresen és szúrópróbaszerűen ellenőriznek.

Amikor az Egyesült Államok kormánya néhány évvel ezelőtt enyhített a délkelet-ázsiai országot sújtó gazdasági szankciókon, a mianmari vezetők ezt arra használták fel, hogy a lehető legjobb biztonsági technológiákat szerezzék be az amerikai vállalatoktól, akik készségesen segítettek és segítenek mind a mai napig a nép elnyomásában. A Fortinet és más cégek ténykedése végül azt eredményezte, hogy a mianmari cenzúra egyre kifinomultabbá vált, és napjainkra már az internet minden területére kiterjed.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások