Megérkezett a videós iPod

Megérkezett a videós iPod

2005. október 14. 08:34, Péntek
Az Apple végre bejelentette legújabb modelljeit, melyek 2,5"-es képernyőjükön már videólejátszással (kisfilmek, mozgóképes podcast adások) is megbirkóznak. A konferencián a lejátszókhoz az új iMac G5 számítógép társult.

Az újdonságok között a legújabb iMac, illetve a megújult iTunes is helyett kapott, amely immár videoanyagok, TV műsorok és mozifilmek letöltésre is alkalmas lesz - olvasható az Apple oldalán. "Az iPod igazi kasszasiker volt, itt az ideje, hogy folytassuk ezt a hagyományt" - vezette be Steve Jobs, az Apple elnöke, az új, videót is támogató MP3 lejátszó bemutatóját. "Igen, videót is lejátszik"- tette hozzá, cinikusan.

Az új modellek, fekete, illetve fehér színben lesznek kaphatóak, 2,5 inches kijelzővel 20, valamint 60 GB-os verzióban, 299 dolláros (körülbelül 60 ezer forint), illetve 399 dolláros (körülbelül 80 ezer forint) áron. Az cég ígérete szerint az új eszközökön akár 15 ezer zeneszámot, 25 ezer fotót vagy 150 órányi videot is tárolhatnak majd a szerencsés tulajdonosok.
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

Az új iPod irányítása is az Apple egykezes navigációt is lehetővé tevő, Click Wheel tárcsájával történik de a megnövelt méretű színes kijelzőnek és az újratervezett grafikájú menürendszernek köszönhetően állításuk szerint ez még kényelmesebbé válik. A külön megvásárolható kiegészítőkkel - mint például az univerzális Dock és távirányító - az iPod illeszthető gyakorlatilag tetszőleges otthoni HiFi vagy videó rendszerhez. Az új 30 GByte-os modell akkumulátora akár 14, míg az új 60 GByte-os modell akár 20 óra mobil üzemidőt is biztosít, a használat módjától függően.

Jobs a konferenciát az iMac G5 számítógép bemutatásával kezdte, amely több mint egy centiméterrel vékonyabb mint elődje, ugyanakkor 15 százalékkal könnyebb is. A 17-inhes 1,9 GHz-es modell 1299 dollárba (köülbelül 260 ezer forint) fog kerülni, míg a 20-inches kijelzővel ellátott, 2,1 GHz-es változat 1699 dollárért (körülbelül 340 ezer forint) lesz elérhető. A iMac asztali gépeket beépített álló- és mozgóképet rögzítő iSight webkamerával és egy új Apple távvezérlővel szerelik fel, mellyel akár 9 méter távolságból is vezérelhetjükk zenéinket, a videók lejátszását valamint a fényképek megjelenítését.

Mindkét modell alapkiépítésben tartalmaz SuperDrive meghajtót, mely alkalmas DVD lemezek írására és saját DVD filmek készítésére. Az 533 MHz-es DDR2 SDRAM tár akár 2,5 GByte-ig bővíthető, a merevlemez kapacitása választható akár 500 GByte-ig is, a PCI Express ATI Radeon X600 vezérlő pedig 128 MByte saját memóriával bír. A csatlakozási lehetőségek terén a 10/100/1000Base-T Gigabit Ethernet hálózati kapu, az 54 Mbps sávszélességű AirPort Extreme vezeték-nélküli hálózati csatoló, illetve a beépített Bluetooth 2.0+EDR illesztő érdemel emíltést. Ezt egészíti ki összesen 5 USB kapu (melyek közül három USB 2.0) és két FireWire kapu. Az új iMac G5 modellek tartozéka a Mighty Mouse, mely programozható gombokat és többirányú pörgetőgolyót is kínál.

Az új iMac és iPod termékek egyértelműen a nappaliba történő betörést jelképezik, amelyet a Microsoft is igyekezett már megcélozni Media Center számítógépeivel. Azonban a két óriáscég közötti alapvető technológiai különbségek még mindig észrevehetőek. Míg a Media Center PC-k közvetlenül a tévére csatlakoztathatóak, lehetővé téve a felhasználóknak, hogy a TiVo digitális videofelvevőkhöz hasonlóan televíziós műsorokat vehessenek fel, addig az Apple-nél ez a lehetőség továbbra sem adott. A legtöbb új Macen illetve most már az új iPodon is található tévé kimenet, ám bemenettel továbbra sem nem látták el őket - fejtegette a PC World.

Az öt héttel az iTunes 5 megjelenése után nyilvánosságra hozott új "videós" iTunes online boltban 1.99 dollárt (körülbelül 400 forint) kell fizetni a nem másolható videoklipekért.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások