Öt kiadó perelte be a Google-t

Öt kiadó perelte be a Google-t

2005. október 22. 16:00, Szombat
A jelek szerint a vállalat nem tudta meggyőzni a nagyobb kiadókat szándékának őszinteségéről, sőt, újabb bírósági perrel kénytelen szembenézni, amely megakadályozhatja a Google Print bővítését.

A keresőjéről híressé vált céget ezúttal a McGraw-Hill Cos. Inc., a Pearson Education, a Penguin Group (USA), a Simon & Schuster, valamint a John Wiley & Sons Inc. perelte be közösen, megakadályozandó a neves, nyomtatásban megjelent művek engedély nélküli bedigitalizálását. Véleményük szerint ugyanis a Google egyértelműen megsértette a kiadók szerzői jogait, amikor a szükséges engedélyek nélkül látott hozzá egész könyvek digitalizálásához.

"Amennyiben a Google szabadon készíthet másolatokat, ezt bárki más ugyanúgy megteheti. Besétálhatnánk bármelyik könyvtárba, és nekiláthatnánk digitális másolatot készíteni az ott található művekről" - nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek Patricia Schroeder, az Amerikai Kiadók Szövetségének elnöke. A pert indító kiadók közös lépéseit is ez a szervezet irányítja, és az anyagiakról is ők gondoskodnak. Elmondása szerint tisztában vannak a kezdeményezés potenciális előnyeivel, ám jelenlegi állapotában ez úgy néz ki, hogy a Google a szerzők tulajdonát felhasználva dollármilliókat szeretne bekasszírozni.

A szövetség az 1967-ben elfogadott, nemzetközileg elterjedt ISBN rendszer alkalmazását javasolta a Google-nak. Ez lehetővé tenné a kötetek megfelelő számozását, azonosítását, és egycsapásra megváltoztatná a szemben álló tábor hozzállását, a vállalat azonban elutasította a javaslatot. Egyik fél sem engedett tehát álláspontjából, és ez korántsem segítette a megegyezés lehetőségét.

A mostani per a szerzőket tömörítő Authors Guild mellett már a második, amely kifejezetten a digitális könytár projektjét hivatott leállítani. A Google vezérigazgatója eközben terjedelmes írásban fejtette ki véleményét a kérdésről, amit csak megtámogatott a David Drummond alelnök által közzétett nyilatkozat. Ez utóbbiban leszögezték, hogy továbbra is kitartanak a projekt mellett, és emlékeztettek az MPAA 1982-es kinyilatkozására, amelyben elítélték a videófelvevők elterjesztésének ötletét. Szerintük az idő itt is bebizonyítja majd igazukat és kezdetét veheti majd a program nagyarányú kibővítése.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások