Megjelent az OpenOffice 2.0

Megjelent az OpenOffice 2.0

2005. október 22. 11:42, Szombat
A nyílt forráskódú irodai szoftvercsomag a StarOffice 8 újításaira alapozva - megújult kezelőfelülettel és funkciókkal - indul harcba a piac meghódításáért. Készítői a Microsoft egyeduralmának megtörésében reménykednek.

Az OpenOffice 2.0-ban az XML alapú architektúra mellett megújult kezelőfelülettel találkozunk, amellyel a váltásra igyekeznek rábírni a a különböző állami intézményeket, vállalatokat és magánszemélyeket. Az OpenDocument formátumot a Sun Microsystem StarOffice 8.0-s verziója, illetve a KOffice is kezeli, illetve maga az Európai Unió is támogatja. Az XML fontosságát a Microsoft is elismeri, és az Office következő, 12-es verziójában alapértelmezettként támogatja majd.

Az OpenOffice 2.0-s verziójának két legjelentősebb változtatása, hogy egyszerűsödött a webes űrlapok létrehozása, illetve a több platformon futó adatbázis-kezelő alkalmazásokkal való kommunikáció is - áll az OpenOffice sajtóközleményében. A szoftvercsomag ugyanis a hagyományos HTML-es megközelítés helyett XFormokat használ a webes űrlapokat létrehozásához. Ez lényegesen egyszerűbb megoldás, mivel az űrlap tervezése elkülönül annak működési logikájától.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

A szoftver másik újdonsága a BASE névre keresztelt adatbázis-kezelő modul, mellyel a felhasználók táblázatokat, űrlapokat, lekérdezéseket és jelentéseket hozhatnak létre. A BASE modul varázslókat, tervezői és SQL nézeteket kínál a különböző felkészültségű felhasználóknak. A kezelői felület is ráncfelvarráson esett át, ennek része az eszközök multipaneles megjelenítése, vagy a Microsoft AutoShape-éhez hasonló egyéni alakzatok, illetve a fejlettebb szószámláló is.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

Legalább ilyen fontos az MS Office fájlformátumaival való, minden eddiginél nagyobb kompatibilitás, amelyre már csak az átállás hangsúlyozása miatt is több időt szántak. A csomag telepítésekor beállíthatjuk a Word, Excel, PowerPoint és Access dokumentumok alapértelmezett megnyitását, és a változtatásokat akár az eredeti formátumokban is elmenthetjük.

A Microsoftnak még nem kell tartania attól, hogy átveszik tőle a hatalmat az irodai alkalmazások terén. Az OpenOfficenak öt évre volt szüksége arra, hogy olyan szolgáltatásokat és funkciókat tudjon kínálni, amelyeket a Microsoft felhasználói már jó ideje megkapnak, azonban a szoftveróriásnak most már számolnia kell az új konkurenciával a piacon. Ráadásul az OpenOffice-nak bárki, bármikor adhat egy esélyt, mivel ingyenesen letölthető a cég honlapjáról.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások