Az eBay vetélytársán dolgozik a Google

Az eBay vetélytársán dolgozik a Google

2005. október 26. 17:15, Szerda
Felkerültek az internetre az első képek a keresőcég legújabb projektjéről, ami egy mindenre kiterjedő online adatbázis létrehozását célozza meg. A Google elismerte a hír valódiságát.

A leleplező képek a Google Blogoscoped oldalán jelentek meg, némi kiegészítő információval egyetemben. Eszerint a vállalat egy olyan új online adatbázis kifejlesztésén dolgozik, amely gyors és egyszerű aukciós, reklámozási, vagy akár egyszerű információmegosztási lehetőséget kínál a felhasználóknak. A képek nyomán a Google elismerte, hogy valóban egy új szolgáltatás beindításán dolgoznak, amely a Google Local funkcióival kiegészülve kielégíti az érdeklődők igényeit.

A szolgáltatás egyelőre a tesztfázisnál tart, a külső látogatók számára még a jövőben használatos Google Base oldal sem működik. A képek alapján azonban szinte minden részletet megtudhatunk, kezdve a hivatalos céltól, a felhasználási feltételeken át egészen a feltöltési módszerek ismertetéséig. A feltételek meglehetősen szigorúak: a cég láthatólag igyekszik elkerülni a Google Print esetében elszenvedett fiaskót, és leszögezi, hogy a szerzői jogok által védett tartalmak még csak véletlenül sem kerülhetnek fel az adatbázisba. Ugyanígy tiltólistán szerepelnek majd - néhány példát kiragadva - a különféle drogok, fegyverek, emberi testrészek, modchipek, hackelési útmutatók, MLM-oldalak és erotikus tartalmak.

A cég már jó ideje törekszik elhódítani a piac ezen szegmensét, erre utaltak a PayPal online fizetési rendszer vetélytársáról júniusban napvilágot látott hírek. A PayPal-t használva nem kell megadnunk bankszámlaszámunkat, hitelkártyánk számát az interneten talált kuncsaftoknak, minden pénzmozgás a rendszer közvetítésével történik. Hátránya, hogy számos országban nem, vagy csak korlátozottan elérhető - Magyarországon június óta fizetni tudunk, de pénzt fogadni még nem, így egyelőre egyirányú a forgalom. Elemzők szerint a Google hasonló szolgáltatása sok fejtörést okozhat a PayPalnak, és többen már akkor megjósolták, hogy a cég meg fog jelenni az internetes aukciós piacon is. Kétségtelen, hogy első számú keresőként igen kedvező pozícióból indulhat.

A Google Base "hivatalos" célja az információ összegyűjtése, megosztása, ami sok mindent jelenthet. Esetünkben például az eBay szolgáltatásával való konkurenciát, hiszen a feltöltők jó része nyilvánvalóan aukciós célokra használja majd az új oldalt. A Google azonban ennél jóval szerteágazóbb, több korábbi funkciót ötvöző adatbázist szeretne létrehozni, amely idővel minden bizonnyal az egész világon, több tucatnyi nyelven elérhető lesz. A tesztváltozat egyelőre angol és német nyelven működik, egyetlen fizetőeszközzel (dollár) és kizárólag az Egyesült Államok területén.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások