Késik az új Itanium

Késik az új Itanium

2005. október 27. 12:06, Csütörtök
Az Intel elhalasztva a 2006 első negyedéve tervezett időpontot úgy tervezi, hogy a Montecito nevet viselő új generációs Itanium processzor tömeggyártása 2006 közepén kezdődhet meg.

Az Intel bejelentette, hogy 2006 közepére halasztja az új Itanium processzor megjelenését, emellett a cég sajtóközleménye szerint 650 millió dollárt kívánnak befektetni egy új-mexikói chipgyártó üzembe, ahol a következő generációs processzorok készülnek majd. "Nem bocsátkozunk részletekbe az üggyel kapcsolatban, csak annyit mondhatunk, hogy egyenlőre még nem vagyunk elégedettek a processzor minőségével" - nyilatkozott Scott McLaughin, az Intel szóvivője az IT Newsnak. McLaughlin ugyanakkor azt is elmondta, hogy a Montecito a jelenlegi Itanium modell Madisonnál mintegy kétszer nagyobb teljesítményre lesz képes.

A nagyteljesítményű, felsőkategóriás szerverekben használt Itanium processzorok eladási eredményei alulmúlták a processzoróriás reményeit. "Az ilyen felsőkategóriás chipeknél mindig nehéz tartani a tervekben meghatározott megjelenési dátumokat" - nyilatkozott Nathan Brookwood az Insight 64 piackutató cég elemzője. "Talán csak arról van szó, hogy további teszteket kell még végrehajtani rajta" - tette hozzá reménykedve a szakember.

A cég szintén módosította a beígért chipek palettáját. A Caneland nevet viselő új Xeon MP platform fogja felváltani a korábban 2007-re tervezett Reidlandot, a Tigerton munkanevet viselő modell pedig a korábban a Reidland platformokba szánt Whitefield processzort helyettesíti. A társaság többek között azzal indokolta a Reidland leváltását, hogy a Caneland állítólag közvetlen kommunikációra lesz képes a processzor és a chipset között, amely várhatóan nagyban megnöveli majd a sebességet. "Így még nagyobb teljesítménynövekedésre van lehetőségünk" - foglalta össze az okokat McLaughlin.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások