A túlélésért küzd a német atomipar

A túlélésért küzd a német atomipar

2005. október 29. 09:31, Szombat
Nagy német energiaszolgáltatók - így az RWE, az E.On, az EnBW és a Vattenfall -, valamint két szakszervezeti szövetség is azért lobbizik az új német kormányzat tagjainál, hogy hosszabbítsák meg az ország atomerőműveinek élettartamát, később zárják majd be őket, mint azt a Schröder-kormányzat szerette volna.

A Handelsblatt című német gazdasági lap szerdai száma értesült a szolgáltatók és a szakszervezetek állítólagos közös jelentéséről. Ebben azt javasolják, hogy a német atomerőművek működésének időtartama attól függjön, mennyiben tettek eleget a különleges biztonsági előírásoknak.

Németországban mintegy másfél tucat atomreaktor működik és a Schröder-kormányzaton belül is vita volt, meddig maradjanak életben, meddig tartson leváltásuk más erőművi megoldásokkal. A környezetvédők álláspontja szerint legfeljebb éveket szabad még hagyni nekik, más vélemények szerint egy ilyen váltás legalább 35 évet vesz igénybe. A koalíció az évtized elején elvben arról állapodott meg, hogy 2020-ig sor kerül a korszerűtlenebb németországi atomerőművek bezárására.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások