IBM-AMD: cél a 22 nanométer

IBM-AMD: cél a 22 nanométer

2005. november 2. 19:10, Szerda
Az Intel lassan bevezeti a 65 nanométeres technológiát, ám az AMD-IBM kettős már a két generációval ezt követő, 32 és 22 nanométeres csíkszélesség kifejlesztésére koncentrál.

A két óriás még 2003-ban kötött szövetséget, eredetileg a 65 nanométeres gyártástechnológia mielőbbi kifejlesztése érdekében. A megállapodást mindössze egy évvel később újabb három évre kitolták, mégpedig a 45 nanométerre történő átállás biztosítása miatt. A feszített tempó ellenére a két vállalat még nem ért el a sorozatgyártásig, ezt egyelőre csak az Intel engedheti meg magának. A nagy rivális AMD néhány hónapos késéssel követi őket, ennek ellenére máris a jövő generációkkal foglalkoznak.

A szövetség, illetve a technológiai együttműködés újabb meghosszabbításáról szóló hírek már augusztus közepén napvilágot láttak. Craig Sander, az AMD fejlesztésért felelős alelnöke akkor emlékeztetett arra, hogy az IBM eddig is óriási segítséget nyújtott, és továbbra is számítanak a tapasztalatára. Most ismét az orosz X-bit Labs számolt be a legújabb fejleményekről, miszerint a vállalatok megerősítették a korábbi hírt. A szövetség tehát egészen 2011-ig érvényes, és ennek keretében a 32 és 22 nanométeres csíkszélesség kidolgozására koncentrálnak.

"Sikeres együttműködésünk meghosszabbításával nagyot lendíthetünk a fejlesztés ütemén, mégpedig a 32 és 22 nanométerre koncentrálva. A közös kutatások révén nagyobb eséllyel készülhetünk fel az évtized végére, illetve az azon túlra szóló terveink megvalósítására" - hangsúlyozta most Sander. Nem véletlen a 2011-es határidő, hiszen az Intel is csak most kacérkodik az első 65 nanométeres processzorok piacra dobásának gondolatával. Az AMD jókora késéssel követte vetélytársát a 90 nanométeres chipek piacra dobásában, de kibővült kapacitása és nagyobb elismertsége révén most minden eddiginél nagyobb esélye van arra, hogy behozza lemaradását.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások