Ötven év börtönt is kaphat egy amerikai hacker

Ötven év börtönt is kaphat egy amerikai hacker

2005. november 4. 22:03, Péntek
A 20 éves vádlott a következő fél évszázadot a börtön falai között tölheti el. A fiatalember bűne: hatalmába kerített 400 ezer számítógépet a világ minden tájáról és egy spamküldő hálózatot hozott létre belőlük.

Vírusírás, crackelés, weboldalak átalakítása és a nagy portálok elleni támadások - néhány évvel ezelőtt, a "boldog békeidőkben" ez volt a fiatal technikai zsenik "sportja". Tetteiket digitális fényképeken örökítették meg és az volt a "menő", aki minél több és pusztítóbb vírust szabadított a világra minél rövidebb idő alatt, vagy aki minél több oldalt kerített a hatalmába és alakított át.

Két-három esztendővel ezelőtt még ez volt a megszokott kép a kiberbűnözés világában. Mára azonban valami megváltozott. Létrejött egy új, minden eddiginél nagyobb veszedelem, a spam, a kéretlen elektronikus reklámlevél, amit ma már az e-mail szerverek milliószámra küldenek szét világszerte. Az online bűnözők elégedetten dörzsölték tenyerüket, főleg, amikor eljött a spammel kombinált vírusok és trójai férgek, illetve kémprogramok kora.

A 20 éves kaliforniai fiú egy kártevővel mintegy 400 ezer számítógépet fertőzött meg világszerte, majd ezután egy úgynevezett botnetet hozott létre, amelyet spam- és vírusküldésre, vagy online támadások kivitelezésére is fel lehetett használni. Jeanson Ancheta az így elkészült "művét" felkínálta eladásra, illetve bérbeadásra. A fiatalember egy IRC-csatornán ajánlotta fel szolgálatait az érdeklődőknek és számos esetben megkísérelte megzsarolni áldozatait, a következő célpontjait. Csütörtökön azonban bilincs került a billentyűvirtuóz kezeire.

Az ügyészség máris kezdeményezte a gyorsított eljárás lefolytatását. Amennyiben Anchetát minden vádpontban bűnösnek találják, úgy akár 50 évig terjedő börtönbüntetést is kaphat. Ennek oka egyszerű: az ügyész szeretne mindenképpen példát statuálni. A 20 éves fiú egyébként magának köszönheti, hogy lebukott, hiszen túl nagy falatot nézett ki magának: a legutóbbi kibertámadása célpontjául ugyanis a Kalifornia államban található China Lake-i Haditengerészeti Támaszpont szerverét vette össztűz alá. Pechére lebukott és a legtöbb amerikai szövetségi államban az ilyen bűncselekmények terroristatámadásnak minősülnek.

Anchetát a támadás elkövetésekor egyértelműen a pénz motiválta. Az elmúlt hónapokban a hálózata bérbe adásából 50 ezer eurót gyűjtött össze, de elherdálta a pénzt, mert vett magának egy BMW-t és egy nagyteljesítményű számítógépet. Ezeket az ügyészség lefoglalta. A fiatalember pedig elkezdhet gondolkodni azon, hogy mihez is fog kezdeni 50 évig a rácsok mögött.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások