Szigorúbb vegyianyag-szabályozást sürgetnek a zöldek

Szigorúbb vegyianyag-szabályozást sürgetnek a zöldek

2005. november 12. 10:50, Szombat
A Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, valamint a WWF Magyarország elvárja, hogy a parlamenti pártok az aggodalomra okot adó, veszélyes vegyi anyagok kiváltására szavazzanak az Európai Parlamentben.

"Nem tiltakozni jöttünk, hanem tárgyalni" - mondta Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetségének ügyvezető elnöke, amikor átadta a négy zöld szervezet által összegyűjtött 11 ezer aláírást pénteken Budapesten, először a Fidesz képviselőjének. Az aláírók arra kérik a parlamenti pártokat, hogy a jövő héten esedékes európai parlamenti szavazáson az EU vegyi anyagokat szabályozó rendeletének szigorúbb változatát támogassák. A zöld szervezetek információi szerint "az emberek és a környezet jövőjét erősen befolyásoló jogszabály az elmúlt hónapokban egyes ipari körök nyomására (...) jelentősen meggyengült, az eredeti (...) célkitűzéseket ebben a formában nem tudná teljesíteni".

A zöld szervezetek szerint "tarthatatlan, hogy a jelenleg a piacon lévő több tízezer vegyi anyag túlnyomó többségéről nem lehet tudni, milyen környezeti és egészségügyi kockázatot hordoznak magukban". Az unióban elkészült rendelettervezet, a REACH legfőbb célkitűzése az emberi egészség és a környezet fokozottabb védelme. A tervezet magába foglalja a vegyi anyagok bejegyzését, értékelését, engedélyezését és korlátozását. A várhatóan 2007-ben életbe lépő rendelet ezeken túl biztosíthatja azt is, hogy a legkárosabbakat kivonják a forgalomból az unióban.

Medgyesy Balázs, a Fidesz zöld tagozatának elnöke elmondta: az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottsága elfogadta, és az Európai Parlament rendelkezésére bocsátotta azt, a "progresszív" javaslatot, amely egyebek mellett a veszélyes, rákkeltő anyagok helyettesítését írná elő. Hozzátette: a néppárti képviselők az európai parlamentben benyújtott javaslata azt célozza, hogy ne legyen olyan potenciális vegyi anyag, amiről nincsenek meg az egészségügyi információk. Mint mondta, a javaslat kitér arra is, hogy a kis- és középvállalkozások helyzetét könnyítendő, a bevételüknek csak egy részét kellene erre fordítani.

Orosz Sándor, az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottsága MSZP-s alelnöke elmondta: a szocialista párt álláspontja is az, hogy a civil szervezetek által kezdeményezett legszigorúbb szabályozásra van szükség. Így a felhasznált vegyi anyagok környezetre vonatkozó hatása egyértelműen kiderül, illetve az ipari társaságok rákényszerülnek arra, hogy a rákkeltők helyett más anyagokat alkalmazzanak. A szocialista képviselő hozzátette: a környezetvédelmi bizottság erről korábban egyhangú döntést hozott.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások