Jól muzsikál az Opera 9

Jól muzsikál az Opera 9

2005. november 15. 11:04, Kedd
A böngészők versenyében szemlátomást a norvég cég sem szeretne lemaradni, és a böngésző ingyenesség tétele után ismét újabb verzióval, pontosabban annak előzetesével jelentkeznek.

A csapat az Opera 9 TP1 (Technology Preview 1) révén nyújt betekintést a várható újításokba, amely már mintegy három hete letölthető a cég weboldaláról. Ezek között említik az Atom 1.0, Web Forms 2.0, Canvas 2D, XSLT 1.0, XPath 1.0, és xml:id támogatást, a beállítások elérését megkönnyítő opera:config funkciót, a böngésző beazonosításának tökéletesítését, valamint a biztonsági szigorításokat. A terjedelmes lista már önmagában is jelzi, hogy a fejlesztők mindent megtesznek jelenlegi pozíciójuk javításáért.

A Softpedia tudósítása szerint az önkéntes tesztelők eddigi tapasztalatai nagy általánosságban pozitívnak mondhatók. A legtöbben dicsérik a beépített email-klienst, amely IMAP-kompatibilissá vált, és kedvezően nyilatkoztak a böngészés sebességéről, valamint a kibővült funkciókról. A vállalat tehát tartotta magát ígéretéhez, és tovább finomította, optimalizálta a böngészőt, amely újult erővel eredhet a konkurensek után.

Erre szükségük is van, hiszen az Opera - minden akció és reklám ellenére - eddig nem tudott jelentős részesedésre szert tenni a böngészők között. Emlékezhetünk arra, hogy a norvég fejlesztőcsapat szeptember végén végleg ingyenessé tette a böngészőt, jókora meglepetést okozva ezzel a felhasználók és elemzők körében egyaránt. Korábban is volt ugyan ingyenes változat, ám a reklámcsík sokakat zavart, és az ingyenes szoftver minden fejlesztés ellenére sem terjedt el széles körben.

Az akció viszont sikeresnek bizonyult, és szeptember utolsó napjaira meredeken emelkedett a letöltések száma. Amennyiben tudják tartani ezt az ütemet, lassan valóra válhat merész célkitűzésük, és megközelíthetik, vagy akár le is előzhetik az alternatív megoldások között vezető Firefoxot, amely a maga 8-9 százalékával kiemelkedik a csoportból.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások