Végleg 64 bitre vált a Microsoft

Végleg 64 bitre vált a Microsoft

2005. november 17. 00:18, Csütörtök
Az asztali számítógépek vonalán egyelőre nem, de a szervereknél minden eddiginél erőteljesebb lépésre számíthatunk, mind az operációs rendszerek, mind a vállalati alkalmazások terén.

Erről ejtettek szót a szoftvercég vezetői a Barcelonában megrendezett IT Forum 2005 nevű konferencián, ahol más nagyvállalatok és tudományos intézetek küldöttei is részt vettek. A rendezvény kedden kezdődött, és három napja mintegy másfél tucat, közép- és felsőszintű vezető tart beszédet, mint például Bob Muglia, a szerver üzletág alelnöke, vagy Stephen Toulouse, a biztonsági program igazgatója.

A hivatalos sajtóközlemény négy fontosabb pontban foglalta össze a konferencián elhangzott és várható bejelentéseket. Ezek sorrendben: 1) a 64 bites vonal térnyerése, 2) a Virtual Server 2005 R2, 3) új rendszermenedzselési termékek, és 4) a Dynamics GP (korábban Great Plains) útjára indítása, amely középvállalkozásoknak nyújthat segítséget.


Bob Muglia beszéde az IT Forumon

A termékbejelentések számunkra nem annyira érdekesek, annál inkább a 64 bitre történő átállás, amely egy nagyobb lépéssorozatot, általános irányvonalat sejtet. Nem véletlen, hogy külön dokumentumban gyűjtötték össze a konferencián résztvevő partnerek nyilatkozatait, akik a 64 bites szoftverekkel és magával a platformmal kapcsolatos elvárásaikról beszéltek.

Ebben a Sun-tól a Symantec-en és az SAP-on keresztül egészen a NASA-ig rengeteg véleményt, kijelentést olvashatunk, amelyek többnyire a teljesítmény növekedését, az átállás megkönnyítését, illetve a váltás időszerűségét említik. Ez a váltás jelek szerint lassan valóban bekövetkezik, de egyelőre csak szervervonalon. Az Exchange Server 12 például az egyik első olyan frissítés, amely már kizárólag 64 bites rendszereken (Windows Server x64 a megfelelő Intel, vagy AMD processzorral) fut el, és végérvényesen maga mögött hagyja a hagyományos 32 bites megoldásokat. Maga a Longhorn ugyan 2007-ben mindkét változatban kapható lesz, ám a Small Business Server verzió ismét csak 64 bitre jön, míg a 2009-ben megjelenő Longhorn R2 (a szuperszámítógépekre szánt Compute Cluster Server-en kívül) már a cég első olyan operációs rendszere lesz, amelynek nem lesz 32 bites változata.


Az eseményen több ezer szakember vesz részt

A Windows Server operációs rendszert, valamint az Exchange-t és egyéb alkalmazásokat magában foglaló, szintén középvállalkozásoknak szánt "Centro" platform szintén csak 64 biten lesz elérhető, és a Microsoft úgy véli, hogy hosszú távon mindenki jól jár a váltással. Erről beszélt Bob Muglia is, hozzátéve, hogy partnereikkel együtt elsődleges feladatuknak tekintik az átállás megkönnyítését. Erre minden bizonnyal szükség lesz, mert az első időkben sokan megszenvednek majd a cserével.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások