Továbbra is Amerika irányítja az internetet

Továbbra is Amerika irányítja az internetet

2005. november 17. 09:50, Csütörtök
Sokan tartottak attól, hogy az ENSZ tuniszi Információs Társadalom Csúcstalálkozóján (World Summit on the Information Society) nagyon komoly vita robbanhat ki az Egyesült Államok és a többi nemzet között az internet közigazgatásáról.

Nos, a vita elmaradt, bár a legtöbb résztvevő szerint csupán átmeneti megoldás született. Az ICANN eddig számos szakember szemében volt szálka, mert az amerikai felügyeletű internet-irányítás megtestesítőjét látták a szervezetben. Az ICANN szerepét egy nemzetközi, a kormányok felett lévő, demokratikus fórum fogja felváltani, amelynek az első ülésére stílszerűen a demokrácia bölcsőjében, Görögországban kerül sor, habár a szerepre Budapest is pályázott.

A valóságban azonban szinte semmi sem változik. Az új fórum - aminek létrehozásáért leginkább Kofi Annan ENSZ-főtitkár lobbizott - ugyanis csak az alapvető kérdésekben lesz illetékes. Ilyen lesz például a szellemi tulajdon, a szólásszabadság, a szabad véleménynyilvánítás vagy a spam kérdése. A fontosabb ügyekben azonban továbbra is az ICANN mondja ki a döntő szót, tehát a jövőben még mindig a washingtoni székhelyű szervezet dönt majd például az internetcímek kiosztásáról. Az ICANN dominanciáját az internet igazgatásában tehát senki és semmi nem változtatta meg, az amerikai hegemónia ezen a területen továbbra is töretlen maradt, míg a világ többi részének gyakorlatilag csak véleménynyilvánítási joga lesz.


Az Intergovernmental Forum ugyan tetszés szerinti témákat tűzhet a napirendjére, azonban a döntéseket az ICANN hozza. Az Egyesült Államok a csúcstalálkozón csak azt ígérte meg, hogy az eddiginél jobb együttműködésre törekszik a világ többi részével, az ICANN felelősségre vonási joga is az amerikai kereskedelmi minisztérium kezében marad. Az internetet érintő kérdésekben a "felsőháznak" vagyis az új fórumnak csupán véleményezési, javaslati, fenyegetési és kisebb büntetési joga lesz.

Ettől függetlenül Tuniszban mindenki boldog, hisz az internetháború már majdnem oda vezetett, hogy a harmadik világ, élükön Kínával egy alternatív internet létrehozását helyezte kilátásba. Az amerikaiak örülhetnek, mert egy ideig lecsendesülnek a bírálók, a világ többi országa pedig mondhatják, hogy "lám, mégiscsak elértünk valamit"... A háromnapos konferencián egyébként nagyon aktívnak mutatkoznak a kis országok, mint például hazánk is. Mint beharangozónkban irtuk, Magyarországot a csúcstalálkozón Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter képviseli, aki egyúttal tolmácsolta a megjelenteknek Sólyom László köztársasági elnök köszöntő üzenetét is.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások