A szabadalmak megnyitása jót tesz a Linuxnak

A szabadalmak megnyitása jót tesz a Linuxnak

2005. november 17. 10:41, Csütörtök
A kulcsfontosságú szabadalmak elérése elősegíti a Linux terjedését és globálisan ösztönzik a nyílt forráskódú rendszerek innovációját.

A Novell, az IBM, a Philips, a Red Hat és a Sony anyagi támogatásával megalakult az Open Invention Network (OIN) vállalat, amely szabadalmakat vásárol meg hogy azokat jogdíjmentesen kínálja - ezzel is elősegítve a Linux terjedését és az innovációt. Valószínűleg ez az első vállalkozás, amely olyan új modellt hoz létre, amelyben a szabadalmak az együttműködő környezetben nyíltan megoszthatók és használatukkal továbbfejleszthetők a Linux operációs rendszer alkalmazásai és összetevői. Az Open Invention Network első szabadalmai közé tartozik egy vállalkozások közötti elektronikus kereskedelmi szabadalomcsoport, amit a Commerce One vállalattól a JGR, a Novell egy leányvállalata vásárolt meg.

"A nyílt együttműködés kulcsfontosságú tényezője a globális gazdasági növekedést elősegítő innovációnak. A Linux operációs rendszer kapcsán felmerülő együttműködési akadályok komoly veszélyt jelentenek erre. A szerzői tulajdonjog alapján egy új modellt kell kidolgozni a szoftverinnováció fejlődésének fenntartására - a vállalkozások vagy szervezetek méretétől és típusától függetlenül" - mondta Jerry Rosenthal, az Open Invention Network vezérigazgatója. “Vállalatunk egy nyílt, együttműködésre alkalmas környezetet alakít ki, amely elősegíti a Linux fejlődését - hozzájárulva a globális innováció folyamatosságának biztosításához, amely a szoftverszállítóknak, az ügyfeleknek, a fejlődő piacoknak és a befektetőknek is előnyös" - tette hozzá Rosenthal.

Az Open Invention Network által birtokolt szabadalmak ingyenesek lesznek bármely vállalat, intézmény vagy magánszemély számára, azzal a kikötéssel, hogy nem használhatják fel azokat a Linux operációs rendszer vagy bizonyos, a Linuxhoz kapcsolódó alkalmazások ellen. Az szervezet hisz abban, hogy egy, a Linux operációs rendszer kulcsfontosságú szabadalmainak elérését és kezelését biztosító új rendszer létrehozása jelentős gazdasági hatással jár majd. Az International Data Corporation adatai alapján a Linux piac várhatóan 25,9 százalékkal nő világszerte, a 2005-ös 20 milliárd dollárról 2008-ra eléri a 40 milliárd dolláros értéket.

"Az Open Invention Network nem a szabadalmak által tesz szert bevételre vagy profitra hanem egy pozitív, eredményes gazdasági rendszert hoz létre a Linux operációs rendszerhez, valamint innovációt és választási lehetőséget teremt a piacon. Szándékunk szerint az informatika mellett más iparágakban is hozzájárulunk az innovációhoz azzal, hogy a szerzői tulajdonjogok birtoklásával segítünk a szoftverfejlesztőknek, hogy arra koncentrálhassanak, amihez a legjobban értenek: nagyszerű Linux termékek fejlesztéséhez" - tette hozzá Rosenthal.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások