Atomenergiával kacérkodik Nagy-Britannia

Atomenergiával kacérkodik Nagy-Britannia

2005. november 25. 23:40, Péntek
A brit kormány kész minden megoldást mérlegelni az energiaellátási biztonság garantálása érdekében.

A brit sajtó szerint Tony Blair és kormánya kész országa energetikai függetlenségének szavatolása, egy esetleg energiaválság (nagyobb arányú olaj- és benzináremelkedés, a téli ellátási gondok) elkerülése és a légszennyezés csökkentés érdekében minden energiaellátási opciót elfogadni, beleértve újabb atomerőművek építését is. Ezt megerősítette hétfőn Blair szóvivője is. A The Times értesülése szerint is Blair az atomerőművek építésének pártján van, és egy viszonylag gyors megoldást szeretne ezen a téren.

A brit gyáriparosok szövetsége, a CBI az előzetes jelentések szerint határozott állásfoglalást vár éppen az atomerőművek jövőjével kapcsolatban. A brit áramtermelő kapacitásoknak ugyanis mintegy harmadát kellene 2020-ig felújítani, illetve lecserélni és ezen problémát a költségek oldaláról kell elsősorban vizsgálni. Itt az ideje, hogy a brit kormánynak integrált és összefüggő energiapolitikája legyen - mondta a CBI vezérigazgatója. Egyidejűleg nyílt és építő jellegű fontolgatásra és vitára hívta fel a figyelmet a nukleáris energiával kapcsolatban.

Egyes volt és jelenlegi kormánytagok állásfoglalásai alapján vitára biztos lehet ez ügyben számítani. Annak ellenére, hogy a nukleáris fejlesztési terv egy olyan kompromisszumot tartalmaz, miszerint az új erőművek a régiek, azaz az elavultak helyén épülnének, természetesen a nemzetközileg legkorszerűbb technológia alkalmazásával. Ezt a megoldást állítólag a máskülönben az atomerőművi fejlesztést leginkább ellenző kormánytag, Margaret Beckett környezetvédelmi miniszter sem veti el kapásból, mert az atomerőművi kapacitások teljes felszámolása az ország esetében nem engedhető meg. Nagy-Britanniában az ország áramszükségletének 22 százalékát a 12 atomerőművi egység biztosítja. Korábbi elképzelések szerint ezekből 2020-ra csak három maradna meg. Ám ha felszámolnák a többit és a széntüzelésű erőműveket és ezek helyett gáztüzelésűek létesülnének, akkor Nagy-Britannia nettó földgázimporőrré válna.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások