Hajlékony LCD kijelző a Samsungtól

Hajlékony LCD kijelző a Samsungtól

2005. november 29. 01:56, Kedd
A fejlesztés kereskedelmi jelentősége óriási. A jelenleg 7 col képátlójú változat kifejezetten a mobil piacot célozza meg, a telefontól a notebookig.

A Samsung bejelentette, hogy sikerült kifejlesztenie a világ legnagyobb képátlójú hajlítható TFT LCD kijelzőjét, amely már elegendő felbontást nyújt TV-műsorok nézéséhez is. A vékony kijelzők következő generációs technológiájaként számon tartott eljárás könnyen kezelhető műanyagot alkalmaz a merev üveg helyett. A műanyag nem törik el akkor sem, ha meghajlítják, így az új kijelző több helyen lesz alkalmazható, mint mostani társai. A fejlesztéseket három évvel ezelőtt kezdte meg a Samsung a Kereskedelmi Minisztérium felügyelete alatt - írja a ZDNet.


A rugalmas kijelző képátlója 7 inch (17.8 cm)

A 7 colos képátlójú 640x480-as hajlékony kijelzőben egy olyan műanyagszármazék anyagot használtak fel, amely vékonyabb, könnyebb és ellenállóbb a hagyományos LCD eszközökben megtalálható üvegpaneleknél. Sőt mi több, a cég ígérete szerint, a megjelenítő akkor is megtartja a vastagságát, ha éppenséggel behajlítják - értesült a TechWorld.


Az új megjelenítő nem csak méreteiben szárnyalja túl a 2005 januárjában bejelentett 5 inches modellt, más jelentős előrelépést is sikerült elérniük a koreai cég szakembereinek. A Samsungnak olyan aggasztó problémákon sikerült túljutnia, mint a alkalmazott műanyag hőérzékenysége, vagy az, hogy hogyan tartsa meg a kijelző vastagságát minden, a hétköznapi életben előforduló helyzetben. Az óriásvállalatnak a hagyományos üvegalapú, az a-Si (amorf szilícium) technológiánál egy jóval alacsonyabb hőtermelésű technikát sikerült megalkotnia. A hírek szerint minimalizálták az anyag deformációját, a kép torzulását pedig egy új szabadalmaztatott eljárás segítségével két extra vékony panel összeillesztésével sikerült megakadályozniuk.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások