Kettéválhat az ASUS

Kettéválhat az ASUS

2005. november 29. 10:36, Kedd
Kínai források szerint az alaplapjairól és grafikus kártyáiról ismert gyártó két külön vállalatot hozna létre a saját márka alatt készülő termékek, illetve a más cégek számára gyártott alkatrészek termelésére.

A tajvani DigiTimes az Apple Daily értesülésére hivatkozva szellőztette meg a kettéválás tervét, amely két, egymástól független vállalat megalakulását eredményezné. Az ASUSTeK vezetése ugyanis állítólag szeretné elkülöníteni a saját márka alá tartozó termékek gyártását, hogy teljes mértékben a bedolgozásra összpontosítsa a cég erőforrásait és kapacitását.

A lépés nagy hatással lenne a PC-alkatrészek piacára, hiszen az ASUS jelenleg a legnagyobb és legfontosabb gyártók közé tartozik. Az elmúlt években újabb sikerekkel növelték dicsőséglistájukat, és márkás, elismert termékeik minden régióban nagy népszerűségnek örvendenek. A stratégiai terveket illetően három fő irányvonalat követnek: egyforma jelentőséget tulajdonítanak az alaplapok, a noteszgépek és a grafikus kártyák piacának, és eddig egyik területen sem vallottak kudarcot. A más gyártóknak szállított alkatrészek azonban legalább ilyen fontos szerephez jutottak, sőt, amennyiben igaz a hír, a vezetés egyértelműen ezek mellett kötelezi el magát.

Korábban már napvilágot láttak különböző híresztelések a kettéválással, illetve az átszervezéssel kapcsolatban. Egészen pontosan a gyártásra szakosodott Asusalpha Computer különválásáról ejtettek szót a jól értesültek, ám a vállalat mindeddig tagadta a hírek valódiságát. Többen azonban nagy esélyt látnak a döntés meghozatalára, amit az is valószínűsít, hogy újra és újra felbukkannak az erről szóló hírek. A mostani jelentés annyiban bővítette ki a korábbit, hogy a leányvállalat Szingapúrban hozná létre saját központját, és a tőzsdére menne, míg az anyacég kizárólag az alkatrészek és komponensek beszállítására koncentrálna.

Az ASUSTeK most is tagadta a kettéválást, és szóvivőjük nem volt hajlandó nyilatkozni az ügyben. Amennyiben azonban mégis végrehajtják a lépést, szakértők szerint mindkét vállalat nagyobb eséllyel szállhat szembe a konkurenciával.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások