Nem elég nyílt az Office 12 formátuma

Nem elég nyílt az Office 12 formátuma

2005. november 29. 17:05, Kedd
Az irodai szoftvercsomag formátumának nyíltságát kifogásolja egy amerikai jogi szakértő, aki szerint a Microsofthoz képest a Sun jóval kedvezőbb feltételeket biztosít szabványa felhasználását illetően.

Andy Updegrove a ConsortiumInfo oldalán tette közzé eredeti írását, amelyben a Sun és a Microsoft kötelezettségvállalását hasonlította össze. Mivel a soron következő verzió még fejlesztés alatt áll, és a szabványosítás is időt vesz igénybe, utóbbi nyilatkozat a jelenlegi Office 2003 XML referenciák alkalmazását teszik lehetővé az alternatív alkalmazások készítőinek.

Updegrove első írásában leszögezte, hogy több fontos tényező megvizsgálása után a Sun kezdeményezése tűnik jobbnak. Többek között azért, mert a rivális nyilatkozatát az OpenDocument szabványt elfogadó OASIS tette közzé, így a cég már nem bír közvetlen befolyással erre, ellentétben a Microsofttal, amely saját oldalán bármikor megváltoztathatja az írásban foglaltakat. Ezt egészen addig megteheti, amíg az ECMA jóvá nem hagyja az új szabványt, kellemetlen helyzetbe hozva azokat, akik az eredeti referencia mellett kezdték meg kompatibilis szoftverük fejlesztését. A szabványosítás egyik legnagyobb előnye éppen az lenne, hogy az alternatív szoftverek készítői is tisztában lesznek a feltételekkel, vagyis, hogy milyen módon kerülhetik el a szabadalomsértési pereket.

A szakértő kifogásolja, hogy a szoftvercég csak saját magát biztosítja be a szabadalmi perek ellen, míg riválisa mindazokra kiterjeszti a védelmet, akik alkalmazzák az OpenDocument szabványt. Elismeri azonban, hogy belső vállalati érdekek ütközéséről van szó, és a Microsoft már ezzel a visszafogott nyilatkozattal is jóval tovább ment, mint korábban bármikor. Nem lehetett könnyű elfogadtatni az új irányvonalat, pláne egy olyan lépéssel, ami a nagyobb nyíltságot helyezi előtérbe.

Redmond azóta frissítette a kötelezettségvállalást, amelynek pozitív változtatásait maga Updegrove is elismerte második írásában, üdvözölve a lépést. Ezzel egy időben azonban megvédte eredeti álláspontját a vállalat részéről érkező kritikákkal szemben, amelyek szerint nem volt fair ily módon összehasonlítani a két cég nyilatkozatát. Véleménye szerint marketing szempontok alapján a Microsoftnak jóval többet kell kínálnia vetélytársánál, hiszen a cél az új irányvonal bebiztosítása. Mások azonban úgy vélik, ezzel a szoftvercég jól megszokott stratégiáját követi, és az általuk hangoztatott nyíltság mindössze a külső édes máz, amivel korántsem nyitott szabványukat igyekeznek becsomagolni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások