Megkezdődött az FVD sorozatgyártása

Megkezdődött az FVD sorozatgyártása

2005. december 2. 08:43, Péntek
Amíg az európai és az amerikai felhasználókat leköti a HD-DVD és a Blu-ray formátumok közötti harc, addig Tajvan "surranópályán" megkezdte saját utódformátumának, a Finalized Versatile Disc (FVD) lemezek a gyártását.

A hírt az Advanced Optical Storage Research Alliance nevű szervezet jelentette be. Az első meghajtókat az Idar Electronics nevű cég gyártja. A tajvani cégek azért döntöttek az FVD fejlesztése mellett, mert túl soknak találták a DVD-k után a DVD Forum nevű szakmai szervezetnek fizetendő hardver- és szoftver licencdíjakat. Az új optikai adathordozó mérete megegyezik a CD, illetve a DVD méretével, vagyis tizenkét centiméter és legfeljebb 6 GB adat tárolható rajta. Az adatok kiolvasására és égetésére az FVD-meghajtók az 650 nanométeres hullámhosszú vöröslézert használják.


Az adathordozók duplarétegű változatára körülbelül 11 GB adat fér fel, ami azt jelenti, hogy HDV formátumban, egy 1920x1080 képpontos felbontású, 135 perces filmet lehet eltárolni ezeken a lemezeken. Az alkalmazott formátumok a Windows Media Video (WMV) 9 és a Windows Media Audio (WMA) 9. Az Idar Electronics a tervek szerint havonta tízezer FVD-lejátszót fog gyártani és 2006-ig 300 ezer készüléket akar elkészíteni. Az FVD Kezdeményezés nevű szervezet úgy számol, hogy 2006 végére már közel ezer különböző film lesz hozzáférhető az új formátumú lemezeken.


Ugyanilyen, költségcsökkentő megfontolásokból hasonló optikai adattárolón dolgozik Kína is. Az Enhanced Versatile Disc (EVD) az On2 Technologies cég VP5 és VP6 videókodekjeit és az Enhanced Audio Codec (EAC) 2.0 audiokodeket használja.

Tajvan és Kína könnyen lépéselőnybe kerülhet, hiszen még a piac HD-DVD és Blu-ray lemezekkel, illetve lejátszókkal való telítődése előtt megjelenhetnek saját optikai formátumaikkal. Kérdés, hogy ez mennyiben talál kedvező fogadtatásra a nagyobb kapacitás iránt áhítózó felhasználók körében.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások