E.ON: nem kell túlzottan támogatni a megújulókat

E.ON: nem kell túlzottan támogatni a megújulókat

2005. december 4. 11:02, Vasárnap
Amennyiben az energiapolitikában a villany árának leszorítása a cél, akkor egyelőre nem a megújuló energiaforrásokra kell hangsúlyt fektetni.

Ehelyett inkább kedvező befektetői környezetet kell biztosítani az ország erőműparkjának korszerűsítéséhez - mondta Bakács István, az E.ON Hungária igazgatósági tagja egy szakmai konferencián Budapesten. Szerinte az alternatív energiaforrások térnyerésével már jövőre teljesül Magyarország Európai Unió felé tett vállalása, amelyet "feleslegesen" nem kell túlteljesíteni. "A megújuló energiaforrások energiafogyasztáson belüli részarányának 3,6 százalékos teljesítése 2010-ig nemes, szép cél, de mivel az ebből termelt villany túl drága, ezért megfontolandó a termelés túlzott támogatása" - vélekedett Bakács István.

Az igazgatósági tag a megoldást hosszú távon a korszerűtlen magyarországi erőműpark fejlesztésében látja, amelyet például új atomerőművekkel lehetne elérni. Kifejtette: nem lehet elvárni az EU-ban legalacsonyabb villamosenergia-árat Magyarországon úgy, hogy az energiatermelés drága fosszilis energiahordozókat rossz hatásfokon eltüzelő erőművekre épül. Ezen túlmenően az állam egyre inkább az ugyancsak drága megújuló energiaforrásokat támogatja - hangsúlyozta Bakács István. Hozzátette: az alternatív energiaforrások közül különösen a szélerőművek építése költséges, hiszen egyenetlen áramtermelésük miatt terjedésükkel párhuzamosan a villamosenergia-rendszer is korszerűsítésre szorul.

Az igazgatósági tag jelezte, hogy az energiatermelésük szempontjából atomerőművekre, vízerőművekre alapozott országokban alacsonyabb a villany ára is. Utalt arra, hogy Finnország ezt felismerve már megkezdte egy atomerőmű létesítését és Anglia is elkötelezte magát ebbe az irányba. Bakács István elmondta: a jelenlegi energiapolitika mentén az állam erőteljes beavatkozásával az olcsó áram és a környezetvédelem szempontjai egymással szemben helyezkednek el úgy, hogy az állam igazából nem határozza meg a prioritást.

A teljes liberalizációval és kedvező befektetői környezet megteremtésével hosszú távon ez a két szempont összeegyeztethető - mutatott rá az igazgatósági tag.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások