ATI: itt az első mobil X1000

ATI: itt az első mobil X1000

2005. december 6. 16:46, Kedd
Elkészült a kanadai gyártó legújabb generációjának első mobil számítógépekbe szánt megoldása, amely közepes teljesítményt ígér, megjelenésének időpontja azonban egyelőre még nem ismert.

A noteszgépekhez kifejlesztett Mobility Radeon X1600 a család eddig megjelent, vagy bejelentett tagjaihoz hasonlóan 90 nanométeres csíkszélességgel készül. A gyártó szerint előnyei közé sorolható a kedvező fogyasztás, ami azonban a technikai részletek alapján erősen közepes teljesítménnyel párosul. Első otthonául az ASUS A7G sorozat szolgál majd, amelyet a grafikus chippel egy időben jelentettek be.

Az X1000 család tagjaként a Mobility X1600 90 az új gyártástechnológiával készül, támogatja a Shader Model 3.0-t, valamint négy memóriaszabványt: DDR, DDR2, GDDR3 és GDDR4. A chip nem kevesebb mint 157 millió tranzisztort, 12 pixel, illetve 5 vertex egységet tartalmaz, külső memóriavezérlője 128 bites, az alacsony fogyasztásról pedig a Powerplay 6.0 gondoskodik. Mindezek alapján a chip közepes (gyenge közepes) teljesítményt nyújthat, ami nem meglepő, hiszen számozása alapján sem várhatunk tőle kiugró eredményt. Gyártója szerint azonban mégis kiemelkedhet a mezőnyből, mégpedig az Avivo technológia révén, amely minden eddiginél jobb, élethűbb megjelenítést ígér.

Lassan tehát megérkezik az X1000 család első mobil tagja, ám ez nem változtat azon, hogy az ATI jókora lemaradásban van vetélytársa mögött. Az asztali vonal után ugyanis az Nvidia a mobil megoldásoknál is jókora előnyre tett szert, amikor szeptemberben bejelentette a GeForce 7 sorozat üdvöskéjét. Ez ráadásul nem volt más, mint az abszolút csúcskategóriás 7800 GTX mobil változata, amely a noteszgépeknél eddig elérhetetlen - már-már értelmetlenül nagy - teljesítményt tesz elérhetővé. 65 wattos étvágya ugyan nem kifejezetten kedvező, ám nem is túl magas, főleg, ha az asztali verzióval hasonlítjuk össze.

Az ATI egyelőre adós a megfelelő válasszal, bár ha ez az asztali vonalon felemásra sikerült, kétséges, hogy a noteszgépeknél csodát tudna tenni a cég.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások