Hibás Xbox 360 miatt indítottak pert a Microsoft ellen

Hibás Xbox 360 miatt indítottak pert a Microsoft ellen

2005. december 6. 13:38, Kedd
Egy csalódott vásárló feljelentette a redmondi konszernt, mondván az Xbox 360-as konzol tele van tervezési és egyéb hibákkal. Könnyen lehet, hogy a Microsoftnak sok bosszús percet fog szerezni a kapkodva piacra dobott termék.

Egyre többször hallani olyan panaszokat, hogy a boltokban megvásárolt szórakoztató elektronikai vagy számítástechnikai termékek minősége bőven hagy kívánnivalót maga után. A felgyorsult piaci harccal és a lerövidített gyártási időtartammal párhuzamosan nő a selejtes készülékek vagy alkatrészek száma is.

Hasonló problémával kénytelen szembesülni most a Microsoft is, ugyanis egy Robert Byers nevű illető feljelentette az óriásvállalatot, mert szerinte az az Xbox 360 esetében egy nem kiforrott terméket dobott a piacra. Az Illinois szövetségi állami bíróságon elhangzott vádirat szerint a konzol hardverarchitektúrája hosszútávon működésképtelen, ugyanis hajlamos a túlmelegedésre és ilyenkor lefagy a készülék.

Byers kártérítést és a perköltségek átvállalását követeli a Microsofttól. A férfi ezenkívül cserekészüléket is kér. Érthető, hogy most fő a redmondi cég vezetőinek a feje, ugyanis a per akár precedensértékű is lehet. Amennyiben a szövetségi bíróság Byersnek ad igazat, a Microsoft rengeteg hasonló perre számíthat.

Az amerikai cég hivatalos adatai szerint az eladott konzoloknak csupán a 3-5 százalékával voltak problémák, ezzel ellentétes ugyanakkor, hogy a szakmai fórumokon az Xbox 360-as meghibásodási kvótája 15 százalékos! A túlmelegedés és az ebből adódó lefagyások mellett maga a rendszer is számos esetben lefagyott egyes játékok közben és a felhasználók azt is felrótták a Microsoftnak, hogy a konzol nem minden DVD-lemezt olvas probléma nélkül. Sokan azt hitték, hogy a redmondi cég kijavította a sorozatgyártásig ezeket a gyermekbetegségeket, ám úgy tűnik, erre mégsem került sor.

A Microsoft weboldalán tíz különböző Xbox-hibalehetőséget ismertet elhárításuk módjával együtt, és kész minden meghibásodott gépet megjavítani vagy kicserélni. Az Xbox 360-ast két hete kezdték el árusítani az Egyesült Államokban, s azóta mintegy 400 ezret adtak el belőle, Nagy-Britanniában a múlt pénteki bemutatkozása óta 75 ezer fogyott. A világ videojáték-piaca évi 25 milliárd dollárra rúg, és a Microsoft komoly előnyt szerezhet a konkurencia egy generációval öregebb konzoljaival szemben - a Sony és a Nintendo csak jövőre jön ki új berendezésével.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások