Valóra válhatnak a zérógravi­tá­ci­ós sportok

Valóra válhatnak a zérógravi­tá­ci­ós sportok

2005. december 10. 16:00, Szombat
Egyre több cég vizsgálja a nullgravitációs sportok lehetőségeit, amiben a közkedvelt labda is helyet kapna - az egyik esélyes a parabolikus futball.

Talán van még olyan, aki emlékszik a C64-es idők űrlabdajátékára, a Hypaballra, ahol egy űrbéli stadionban a súlytalanság állapotában csapott össze két csapat egy labdával. Itt persze még nem tartunk, azonban egyre több cég vizsgálja a nullgravitációs sportok lehetőségeit, amiben a közkedvelt labda is helyet kapna.

A magát űrszórakoztatási és turisztikai cégnek valló Zero-Gravity Corp. egy módosított Boeing 727-200 repülőgéppel igyekszik kiszolgálni a súlytalanságot kipróbálni szándékozókat. A cég G-Force One névre keresztelt gépe hullámvasútszerű manőverekkel igyekszik visszaadni azt az érzetet, amit az űrhajósok is élvezhetnek. A Zero-Gravity a súlytalan sportok számos válfaján gondolkozott már, több céggel közösen igyekeznek kiagyalni egy, a közönség és a szponzorok számára is csábító űrsportot.

A gép utasai játszottak már fogócskát és kidobóst is, a cég elnöke Peter Diamandis azonban ennél jóval komolyabb, nagyobb volumenű játékokban gondolkozik. Ha valakinek valahonnan ismerősnek tűnne a Diamandis név, az nem a véletlen műve, ugyanarról az emberről beszélünk, aki megvalósította az X-díjat és az X-díj Kupát, illetve dolgozik a Rakéta Verseny Liga tető alá hozásán is.

Az űrsportok terén legesélyesebbnek az amerikai és kanadai irodával is rendelkező IPX Entertainment Inc. elképzelése a "Space Champions", azaz űrbajnokok elnevezésű show tűnik, ami egy kifejezetten a súlytalanságban játszható játékon alapul. A parabolikus futball, röviden paraball elképzeléséről az IPX elnöke Rocky Persaud nyilatkozott. "A játéknak a szabályok alakulásával lassan a nevén kívül nem sok köze lesz a futballhoz" - mondta Persaud. A paraball több sport elegye, de jó néhány egyedi jellegzetességgel is felruházták.

Persaud a szabálykönyvvel párhuzamban már tervezi a Nemzetközi Parabolikus Sport Ligát (IPSL), melyben nyolc csapat szerepelne, ebből hét amerikai és egy kanadai, hogy a "nemzetközi" jelző se nagyon szenvedjen csorbát. Az űrbajnokokat a legjobb nullagravitációs sportolók közül választják ki, majd válogatják be a nyolc csapatba, melyek számát idővel természetesen szeretnék kibővíteni, illetve valódi űrbeli körülmények közé kivinni, amit Persaud és Diamandis is a Bigelow Aerospace felfújható moduljaiban képzel el, melyek elméletileg 5-6 év múlva állhatnak földkörüli pályára, addig pedig a Zero-Gravity Corp. szolgáltatásaival is beérik, melynek az IPX hivatalos viszonteladója.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások