Hackertámadás a Russia Today ellen

Hackertámadás a Russia Today ellen

2005. december 13. 18:19, Kedd
Az első napok már biztos, hogy emlékezetesek maradnak az orosz elnök által indított országimázs-javító televízió, a Russia Today munkatársai számára. Alig néhány órás adás után ugyanis egy hackernek köszönhetően megbénult az adó működése.

Az új orosz televíziót Putyin elnök azért hozta létre, hogy ezáltal javítson Oroszország külföldi megítélésén. A cél egy az Egyesült Államokban müködő CNN, a Németországban meglévő Deutsche Welle vagy a Nagy-Britanniában sugárzó BBC hírcsatornák lemásolása volt. Az adón éppen a legújabb csecsenföldi eseményekről készült film kockái peregtek, amikor hirtelen összezavarodott az adás, majd teljesen megszűnt. Mint utólag kiderült, a 20 órás kényszerszünetet egy hacker okozta.

A televízió szűkszavú közleménye szerint "a Russia Today kénytelen volt átmenetileg megszakítani a működését, miután észlelte, hogy több sikeres próbálkozás történt az adó számítógépes rendszerébe való behatolásra. A műsorsugárzási szünetet egészen addig fenntartjuk, amíg ezeket a technikai problémákat nem sikerül teljesen megoldanunk".

A támadás ugyanakkor nem lehet véletlen, hiszen már korábban is sokan kritizálták az orosz elnököt, hogy megnyirbálja a sajtószabadságot és szinte csak az jelenhet meg az országról, illetve róla és a kormányáról ami kedvező színben tünteti fel. A Russia Today létrehozása csak felerősítette ezeket a hangokat.

Az ötszáz munkatársat, köztük nyolcvan külföldi szakértőt foglalkoztató televízió első tervei egyébként idén júniusban váltak ismertté, a próbaüzem pedig már szeptemberben megkezdődhetett. Hivatalosan a Russia Todayt egy "autonóm nonprofit szervezet" irányítja, működését pedig az orosz törvényhozás alsóháza, a Duma által is jóváhagyott kormányzati hatóság finanszírozza és ellenőrzi. Ez a szervezet közvetlenül az elnök irányítása alá tartozó Sajtó és Tömegtájékoztatási Hivataltól kapja a működéséhez szükséges pénzt. Formálisan az adó irányítását egy 15 tagú tanács felügyeli.

A televízió a körülbelül húsz órán tartó kényszerszünet után folytatni tudta az adását.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások