Még kevesen használják az elektronikus aláírást

Még kevesen használják az elektronikus aláírást

2005. december 13. 23:59, Kedd
Megnövelheti az elektronikus aláírás iránti igényt a november 1-jétől hatályos, közigazgatási eljárásról szóló törvény, amely lehetőséget teremt arra, hogy az ügyfelek az összes közigazgatási hatósági eljárásukat elektronikus módon intézzék - mondta lapunknak Sylvester Nóra, a Nemzeti Hírközlési Hatóság informatikai szabályozási igazgatója.

Ma még visszafogott az érdeklődés, jóllehet egy ideje már nemcsak a jogi keretei adottak az elektronikus ügyintézésnek, de ez ehhez nélkülözhetetlen elektronikushitelesítés (aláírás)-szolgáltatók is rendelkezésre állnak. Azokról a cégekről van szó, amelyek az úgynevezett fokozott biztonságú tanúsítványt (alacsonyabb szintű), illetve a minősített tanúsítványt (magasabb szintű) kiadják; az ügyfelek ezek révén intézhetik teljesen elektronikusan ügyeiket. Ma négy cég nyújt minősített hitelesítés szolgáltatást (a Magyar Telekom, a MÁV Informatika, a Microsec és a NetLock), fokozott szintű tanúsítványt rajtuk kívül még a Giro bocsát ki. A minősített tanúsítványok iránti igény fokozatosan növekedett 2001-es megjelenésük óta, de számuk még így is szerény, körülbelül 300 lehet belőlük a piacon, többségük idei - mondta az igazgató.

Közigazgatási alkalmazásuk lendíthet a piacon, ahol már eddig is több alkalmazási terület indult be, például az elektronikus cégeljárásról szóló törvény már egy ideje lehetővé teszi az ilyen ügyintézést, sőt, már egyebek közt a magánnyugdíjpénztárak is bekerültek ebbe a körbe. Magyarország a középmezőnyben helyezkedik el az elektronikus aláírás használatának gyakorlatában - mondta Sylvester Nóra -, hiszen vannak országok, például Észtország, ahol százszázalékos a lefedettség (az ország felnőtt lakossága személyi igazolványához megkapja az azonosítót). Van azonban olyan ország is, ahol nincs minősített hitelesítés szolgáltatás (például Nagy-Britanniában), illetve olyan, ahol ezt a banki szolgáltatásokkal kapcsolják össze. Az igazgató összességében úgy látja, hogy az Európai Unióban, amikor az ezredfordulón megjelent a vonatkozó irányelv, túlzott volt az igény erre a szolgáltatásra.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások