A Google tulajdonába kerül az Opera?

A Google tulajdonába kerül az Opera?

2005. december 17. 19:01, Szombat
Internetes lapértesülések szerint a népszerű online keresőt fejlesztő és üzemeltető cég élénken érdeklődik a norvég böngésző iránt. Az Opera csapata egyelőre cáfolta, hogy a Google meg akarná vásárolni a céget.

A pletykák azután kaptak szárnyra, hogy Pierre Chappaz, a Yahoo Europe egykori elnöke közzétette a blogjában erről szóló információit. A két cég egyesüléséről szóló hírek azonban már korábban is felröppentek, legutóbb idén szeptemberben, amikor a két vállalat együttműködési megállapodást kötött egymással. "Hallottunk a pletykákról, azonban csak azt mondhatom, hogy egyelőre nem folytatunk tárgyalásokat a Google-lal" - nyilatkozta az Opera gazdasági vezetője.



Az amerikai cég nyilvánvalóan jól járna a norvég böngészővel, hiszen így közvetlenül is konkurenciát jelenthetne a böngészőpiacon a Microsoftnak. Az Opera megszerzése a Google által főleg azért érintené érzékenyen a redmondi szoftveróriást, mivel a norvég csapat böngészője népszerűnek számít a mobil készülékek piacán és jelentős piaci részesedéssel is rendelkezik ezen a területen. Korábban egyébként napvilágot láttak olyan hírek is, miszerint a Google egy saját böngészőt akar kifejleszteni a nyílt forráskódú, rendkívül népszerű Firefox alapjain. Nos, a tervből nem lett semmi, de a Firefox három vezető fejlesztője időközben a Google munkatársa lett.

A Golem német hírportálnak nyilatkozó szakértő, Daniel Goldman szerint a korábbi hasonló próbálkozások Jon S. Tetzchnernek, az Opera vezetőjének a hozzáállásán buktak meg. Úgy tűnik, a szakember szeretné megtartani független cégnek a norvég csapatot. A kérdés már csak az, hogy a Google ajánlatának mennyire fog tudni ellenállni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások