AMD: régi chipek új foglalatban

AMD: régi chipek új foglalatban

2005. december 18. 15:12, Vasárnap
A napokban többször is beszámoltunk a processzorgyártó terveiről, de könnyen előfordulhat, hogy a vállalat újabb meglepetéseket tartogat számunkra: lapértesülések szerint az új foglalat Socket AM2 néven jön.

Az AMD a hét közepén ismertette ikermagos mobil processzorát, amely egyelőre egy referencia összeállításban kapott helyet. A Yamato névre keresztelt platform célja az Intel Centrinóhoz hasonlóan, hogy lehetővé tegye egy egységes termékcsalád bevezetését, amely a kompatibilitásra és minőségre helyezi a hangsúlyt. Ezzel egy időben a cég terveibe is bepillantást nyerhettünk, és megtudhattuk, hogy az új fejlesztések - a jelenlegi elképzelés szerint - valamikor április táján mutatkoznak be.

Az Inquirer magazin eközben nem várt újdonságokkal állt elő. Saját forrásra hivatkozva közölték, hogy az új 940 érintkezős processzorfoglalat - amely nem kompatibilis a korábban használt, opteronos változattal - mégsem Socket M2, hanem Socket AM2 néven mutatkozik be 2006-ban. Ennek feladata lesz a DDR2 meghonosítása, illetve az új generációs processzorok elterjesztése. Információik szerint a foglalat mindössze elnevezésében változott, tehát a korábbi értesülésnek megfelelően három magnak, és egyben kategóriának ad majd otthont.


A Socket S1 és (A)M2

Ez a három processzormag sorrendben a Windsor, az Orleans és a Manila. Ez önmagában nem sokat mond, az már annál inkább, hogy a három elnevezés négy processzorcsaládot takar, az Athlon 64 FX, Athlon 64 X2, Athlon 64, valamint a Sempron chipek sorozatát. Az Inquirer szerint azonban a foglalatban nemcsak a családok új, az eddigieknél gyorsabb példányai, hanem - legalábbis kezdetben - a jelenlegi változatok is helyet kapnak. Így tehát az újonnan érkező alaplapokhoz is megvásárolhatjuk az Athlon 64 3500+, 3800+, vagy akár a Sempron 3000+, 3200+ és 3400+ jelzésű chipeket. Hogy mi ebben a fejlődés? Nos, a DDR2 nyújthat némi gyorsulást, igaz, főleg a jelenlegi frekvenciák mellett ez korántsem sem látványos. Jól tudjuk, hogy sem az 533, sem a 667 MHz-es DDR2 sem jelent ugrásszerű gyorsulást az elődhöz képest.

A processzorok órajele terén szintén nem számíthatunk nagy újításra. A legkisebb ikermagos, az Athlon 62 X2 3800+ egyszerű átnevezéssel 4200-essé avanzsál, míg az FX-62 mindössze 67 MHz-el jelent többet a hamarosan érkező FX-60-hoz képest. Az alsó kategóriás Sempronoknál némi megnyugvást jelenthet, hogy mindegyik változat 64 bites, és magában foglalja az új generációval bevezetendő biztonsági technológiákat is. Itt egyedül a virtualizáció hiányzik, de ez a kétmagos chipek privilégiuma. A Socket S1-ről ezúttal nem szól a fáma. Ez változatlanul a laptopokba szánt, jelenleg 754 érintkezős processzorokat hivatott leváltani.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások