A Seagate felvásárolja a Maxtort

A Seagate felvásárolja a Maxtort

2005. december 21. 18:37, Szerda
A világ legnagyobb merevlemezgyártó cége ezzel megszabadul egyik közvetlen riválisától. A tranzakció értéke 1,9 milliárd amerikai dollár. Mindez azt jelenti, hogy tovább csökken a merevlemezgyártók száma.

A hírt hivatalosan megerősítette a Seagate is. A vállalat egyúttal közölte, hogy a Maxtor részvényesei egy Maxtor részvényért 0,37 Seagate-részvényt kapnak majd. Az átadás-átvétel hivatalosan 2006 második felére válik teljessé, feltéve, ha mind a két cég részvényesei, mind pedig az amerikai gazdasági versenyhivatal jóváhagyja a tranzakciót. Az egyesülés végeztével a Seagate részvényesek kezében lesz 84%, a Maxtor részvényeseknél pedig a maradék 16%. Az üzlet értéke 1,9 milliárd dollár. A vezetők reményei szerint a szinergiák kihasználása, a közös részlegek bezárása egy év után 10-20%-os költségmegtakarítást jelenthet.

A Seagate vezérigazgatója, Bill Watkins az egyesített fejlesztői gárdát, a szélesebb termékválasztékot és a beszállítói téren elérhető megtakarítást emelte ki, aminek révén jobb termékeket dobhatnak piacra, olcsóbban. A Maxtor elnöke, Dr. C.S. Park ezeken túl a részvények értékének növekedését hangoztatta.

Az egyesült cég megtartja a Seagate nevet, a Maxtor elnöke pedig csatlakozik az igazgatótanácshoz. Amennyiben nem jön össze az ügylet, a Seagate 300 millió dollár bánatpénzt köteles fizetni.

Mint ismeretes, még 1996-ban a Seagate megvásárolta a Connert, majd 2001-ben a Quantum került a Maxtor tulajdonába. Az iSuppli piackutató cég adatai szerint jelenleg a Seagate a világ vezető háttértároló-gyártója, piaci részesedése 30 százalék. A második legnagyobb Western Digitalnál ez az érték 18, míg a harmadik Maxtornál 13,5 százalék.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások