Milyen játékot vegyünk karácsonyra?

Milyen játékot vegyünk karácsonyra?

2005. december 22. 20:08, Csütörtök
A karácsony pár nap múlva itt van, és rendszerint a legtöbben az utolsó pillanatokban szerzik be szeretteiknek az ajándékokat. A sapka, sál, pulóver mellé természetesen dukál valami extra is és ebben a cikkben azoknak szeretnénk egy kis segítséget nyújtani, akik úgy érzik gyermeküknek, férjüknek egy számítógépes játék lenne az ideális ajándék, de a témában nincsenek otthon és fejvakarva böngészik a katalógusokat vagy tehetetlenül állnak a polcok előtt és nem tudják vajon melyik lenne a legjobb választás.

Karácsonyi ajándék gyanánt mindenképp olyan programokat szeretnénk ajánlani, amik még a 2006-os évben is nyújtanak majd szórakozást, nem lesz megunva már a két ünnep között. Ráadásul nagy melléfogások lehet olyan programot választani, ami nem az ajándékozott műfaja, vagy esetleg nem fut megfelelően a számítógépén. A cikkben a premier játékok mellett adok néhány tippet arra is, hogy mit tegyünk, ha az asztalon nem egy atomerőmű pihen.

Elfogultság vagy nem, de az ajánló elejére tenném a stratégiai játékokat. Az elmúlt negyedév egyik legjobban várt játéka a valós idejű stratégiák közül került ki, mégpedig az Age of Empires sorozat harmadik része. A játékban a felfedezések korában építhetjük fel a kis nemzetünket végigvezetve egészen az ipari forradalomig. Előnyei közé tartozik, hogy könnyen beosztható a játékra szánt idő, mivel egy játszma sem a küldetéssorozatban, sem egyéb játékmódokban nem tart fél óránál tovább. Gyermekünknek akár azért is jó ajándék lehet, mert ha szerencsénk van, akkor megszerettetjük vele a történelem ezen szeletét is, sőt anno iskolás éveimben én is sok apró tényt jegyeztem meg az ilyen szoftverekből.

Klikk ide! Klikk ide!

Számos nemzet közül választhat a játékos, a cél nem a kegyetlen öldöklés, tehát emiatt sem kell félni, bár túl fiatal játékosoknak mégsem ajánlanám. Egyrészt a háború érzete miatt - bár véleményem szerint ez nem kelt valós agresszív hajlamokat senkiben - másrészt mert a hosszú élvezetet főként az garantálja, ha olyan kezekben van az egér, aki képes rendszerben látni a dolgokat és a gazdaság, katonaság és termelés egyszerűsített rendszereit gyorsan és megfelelően képes koordinálni. A játék grafikája megfelel a kor elvárásainak, senki nem mondhatja rá, hogy elavult lenne. A gépigény cserében viszont viszonylag magas, de egy átlagos Pentium IV kategóriájú gép 512 MB memóriával már biztosan elegendő hozzá.

A stratégiák másik fő vonulata a valós idejűvel szemben a körökre osztott verzió. Itt természetesen a nemrég megjelent Civilization IV-et tudom kiemelni. Erről már nem lehet elmondani, hogy gyorsan lejátszható, hisz a pár héttel ezelőtt leközölt bemutatót is ezzel kezdtem: csak még egy kör, csak még egy kör. A játékot csak olyan embernek tudom szívből ajánlani, aki legalább időmilliomos, vagy óriási akaraterővel rendelkezik.

Klikk ide! Klikk ide!

A történelmiség viszont szintén nagy előnye a játéknak. Tucatnyi civilizáció vezetőjeként vághatunk neki a Föld, vagy akár egy véletlenszerűen generált bolygó meghódításához. A játék során városokat kell alapítani, majd ott különböző épületek, fejlesztések segítségével az embereket minél boldogabbá tenni. Emellett a gazdaság, a kereskedelem, katonaság és a kutatás koordinálása is a kezünkben van. Ez az egyik legkomplexebb stratégiai játék, ami valaha is megjelent. A variációk száma gyakorlatilag végtelen, ezért akárhányszor újrajátszható és a nehézségi fokozatok is részletesen skálázhatóak, tehát azt gondolom, hogy akár a következő karácsonyig is kihúzhatja vele egy férj/apa. A fiatalabb korosztály nyilván követi inkább az új trendeket, de őket is hónapokig lekötheti.

A játékon belül nagyon jó ötlet, hogy már az első résztől kezdve elérhető a Civilopedia, egy a játékhoz kapcsolódó szócikkeket tartalmazó lexikon. Ez oktatási célt is szolgálhat: amennyiben gyermekünk érdeklődő, számos érdekességet tudhat meg játszva. A program legnagyobb hátránya sajnos a gépigény, mivel minimum 1 Gbyte memória szükséges a gond nélküli szórakozáshoz. A memória árak most viszont épp padlón vannak, akár lehet kombinálni is a két ajándékot.

Klikk ide! Klikk ide!

Stratégiák közül még további lehetőségként érdemes a Black and White 2-t és egy korábbi darabot, a Settlers 5-öt megemlíteni. Sajnos egyikre sem tudom azt mondani, hogy túlzottan jó ajándék. Habár grafikailag kiváló alkotások, gépigényük is viszonylag elfogadható, csak sajnos nem nyújtanak hosszú távú élvezetet. Mindkettőt viszonylag hamar meg lehet unni, bár a kettő között annyi különbség mégis van, hogy a Black and White 2 valamivel pörgősebb, a Settlers 5 pedig lassabb, vontatottabb.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások