Hamisak a dél-koreai klónozás eredményei

Hamisak a dél-koreai klónozás eredményei

2005. december 25. 22:21, Vasárnap
Egész egyszerűen koholmánynak nevezték Dél-Korea első számú klónozási szakemberének munkatársai a felnőtt emberi szövetből alkotott embrió-őssejtekkel kapcsolatos kutatásokat.

A múlt hónapban Woo-suk Hwang etikai okokra hivatkozva minden tisztségéről lemondott, azt azonban nem árulta el, hogy kutatása hamisítvány, mitöbb, kijelentette, hogy a munkája mögött álló tudomány teljes mértékben helytálló és világviszonylatban továbbra is hazája áll az őssejt kutatás élén. Szerinte ez egy nap majd olyan betegségek gyógyítását teheti lehetővé, mint a Parkinson-kór vagy a cukorbetegség.

A hírek még Dél-Koreát is megingatták hitében, ahol pedig a professzort nemzeti hősként kezelték. Az elmúlt 3 évben nem kevesebb, mint 40 millió dollár állami támogatást kapott kutatásai finanszírozására, nem beszélve a magántőkéről. Augusztusban jelentette be az első kutya klónozását, amit - akárcsak az összes korábbi eredményét, beleértve az első emberi embrió klónozását is - felül fogja vizsgálni a Szöuli Nemzeti Egyetem bizottsága. Ugyanaz a testület, amely a legutóbbi munkáját hamisnak találta és felszólította annak visszavonására. A tudósok nem csupán attól tartanak, hogy a terápiás klónozás, valamint az őssejt kutatás csorbát szenvedett a közvélemény szemében, úgy vélik, a Hwang-eset az egész tudományág megítélését alááshatja. Májusban Hwang a Science magazinban publikált egy tanulmányt, melyben azt állította, hogy munkatársaival sikerült klónozott embriókból őssejteket kinyernie.

Ezek pontosan megegyeztek 11 páciensének DNS-ével. Egy ilyen technika kulcsfontosságú lenne a személyre szabott gyógykezelésekben, melyek minden eddiginél hatásosabb gyógyulást tennének lehetővé. Az egyetem vizsgálóbizottsága azonban felfedezte, hogy a 11 adatsorozat mindössze két őssejt-vonaltól származik, és még abban sem biztosak, hogy ez a két őssejt csomó valóban klónozás útján jött-e létre. A bizottság mindenesetre kimondta, hogy nem lehet véletlen hibáról beszélni, egyértelműen az eredmények szándékos manipulálásáról van szó, ami alapjaiban sérti a tudományt.

A botrány akkor kezdett kibontakozni, amikor a professzor egy hónappal ezelőtt beismerte, hogy a kutatáshoz használt petesejtek saját női munkatársaitól származnak, ezzel megszegte a tudományos irányelveket. Hwang azóta folyamatosan tagadja az ellene felhozott vádakat, szavainak azonban egyre kevesebb hitelt adnak.


A módosítottnak mondott őssejt-fotók
Hwang helyzetét tovább súlyosbította tanulmányának társszerzője, Roh Sung-il beszámolója, mely szerint a publikációhoz illusztrációként szolgáló képek, melyek látszólag 11 pácienshez kapcsolódó őssejt-vonalat mutatnak, hamisak. Valójában a fényképeken csupán kettő őssejt-vonal valódi, a többit ebből a kettőből farigcsálták. Hwang elismerte, hogy a felvételek "hibákat tartalmaznak", azonban ragaszkodott azon állításához, hogy a kutatás pontos volt és 11 őssejt-vonalat klónoztak.

Hwang ellen szól azonban a szöuli egyetem egy másik kutatójával, Kim Sun Jonggal készült interjú. Ő, illetve az amerikai Gerald Schatten, aki neve törlését kérte a Science-ben megjelent tanulmányból, a helyi médiában arról számolt be, hogy a professzor felkérte a képek meghamisítására

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások