Osztrák tiltakozás a Mobtel-ügy miatt

Osztrák tiltakozás a Mobtel-ügy miatt

2006. január 2. 09:23, Hétfő
Hubert Gorbach osztrák alkancellár - aki közlekedési, innovációs és technológiai miniszter is egyben - tiltakozó jegyzéket intézett Szerbiához.

A szerb kormány csütörtökön megvonta a működési jogot a legnagyobb szerbiai mobiltelefon-szolgáltatótól, a részben osztrák kézben levő Mobteltől, arra hivatkozva, hogy a vállalat korábban törvényellenes és az állam gazdasági és nemzetbiztonsági érdekeit sértő szerződést kötött a Mobikos koszovói mobiltelefon-szolgáltatóval. Gorbach szóvivője szerint ha az erről szóló sajtójelentések valósak, ez nemcsak a szerb távközlési törvény megsértése, hanem támadás a 2001-ben kötött osztrák-szerb beruházási egyezmény ellen is. Ausztriába hivatalosan még nem jutott el a közlemény, ezért Gorbach felvilágosítást kért a szerb kormánytól.

Ha a licenc megvonását fenntartják, ez az osztrák kancellária szerint "vészjósló jelzés más nemzetközi és osztrák befektetőknek is". Szerb kormánykörökben azt mondták az APA hírügynökségnek, hogy az osztrák tulajdonosokat nem fogja kár érni. A szerb kormány csütörtöki közleménye szerint a Mobtel a kormány engedélye nélkül kötött szerződést az Ekrem Luka koszovói albán üzletember kezében lévő Mobikossal, ezzel törvényellenesen megosztotta állami engedélyét azzal a vállalattal. A Mobtel - a közlemény szövege szerint - ezzel a legdurvább módon veszélybe sodorta Szerbia gazdasági és nemzetbiztonsági érdekeit, lehetővé tette Ekrem Lukának, hogy használja a szerb állam engedélyét és infrastruktúráját, és ezzel mértéktelen nyereségre tegyen szert a szolgáltatás révén Koszovó területén.

A Mobtel május óta a Martin Schlaff osztrák üzletember vezette Schlaff Group és a szerb állami posta (PTT) kezében van. Az osztrák konzorcium bejelentette, hogy panaszt tesz a szerb bíróságon a szerb kormány döntése ellen. A szerb kormány egyhangúlag hozott döntéssel vonta meg a vállalat jogát arra, hogy működjön a távközlésben és mobiltelefon-szolgáltatásban. A kormány ugyanakkor arról tájékoztatta a Mobtel előfizetőit: minden szükséges intézkedést megtett annak érdekében, hogy zökkenőmentesen használják a továbbiakban is a vállalat által működtetett, "063" hívószámmal kezdődő hálózatot. Velimir Ilic nagybefektetésekért felelős miniszter szerint az új operátor versenypályázaton történő kiválasztásáig a Mobtel vezetését a Telekom Srbija állami távközlési vállalat veszi át, amely a második legnagyobb mobiltelefon-szolgáltatót működteti Szerbiában.

Dragan Jocic szerb belügyminiszter szerint azzal, hogy a Mobtel átadta Koszovó területén a hálózathasználati jogot a Mobikosnak, Ekrem Luka vállalata hozzájuthatott bizalmas távközlési adatokhoz, megsértve a Szerbia területére vonatkozó adatvédelmi előírásokat. Jocic szerint a belügyi szervek "nemzetközi jogi segítség" révén jutottak hozzá a Mobtel és a Mobikos két éve aláírt titkos szerződéséhez, és csak szerdán bizonyosodtak meg az egyezmény hitelességéről.

Ekrem Luka azt mondta a belgrádi Beta hírügynökségnek, hogy vállalata semmilyen szerződést nem kötött a Mobtellel. Májusig a Mobtel a moszkvai székhelyű BK Trade és a PTT tulajdonát képezte. A BK Trade viszont a Bogoljub Karic szerbiai milliomos tulajdonában lévő BK-csoport érdekeltségébe tartozik. A Mobtel alapító okirata szerint a BK Trade-nek 51 százaléka volt a Mobtelben, 49 százalék felett pedig a PTT rendelkezett. Az állam ugyanakkor elvitatta a tulajdoni arányokat, azt állítva, hogy Karicék nem az alapító okiratnak megfelelő összeggel járultak hozzá a Mobtel megalapításához, vagyis a PTT részesedése a valóságban nagyobb az alapító okiratokban szereplő aránynál, éspedig 58,76 százalékos.

A tulajdoni vita jelenleg is zajlik a zürichi nemzetközi döntőbíróság előtt, az osztrák konzorcium pedig a szerb kormány legnagyobb meglepetésére úgy szerezte meg a BK Trade részesedését, hogy nem várta meg a peres eljárás végét. Martin Schlaff azt állította, hogy a BK Trade megvásárlása révén 42-51 százalékhoz jutott a Mobtelben, a belgrádi sajtó pedig arról cikkezett, hogy következő lépésként az osztrákok ajánlatot tesznek a szerb államnak a kezében lévő részvények megvásárlására.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások