Új brutális hobbi: terjed a Happy Slapping

Új brutális hobbi: terjed a Happy Slapping

2006. január 18. 00:34, Szerda
Az új őrület - ami nyugodtan nevezhető a XXI. század beteges melléktermékének - némileg tükörképet állít a mai világnak. Válassz ki valakit az utcán, verd össze, filmezd le a mobiltelefonoddal és rakd fel az internetre - röviden ez a Nagy-Britanniában kitalált Happy Slapping.

A fogalom jelentése nagyjából "boldog verés", ám az egész dolog inkább beteges és kizárt, hogy az áldozatoknak boldogságot okozna - inkább fájdalommal és elkeseredettséggel jár. A rohamosan terjedő új kórnak sajnos már halálos áldozata is van és ami a legszörnyűbb: bárkiből bármikor lehet áldozat. Egy 14 éves fiú, David Morley a csizmájával rugdosta a földön fekvő áldozatának a fejét, majd bekapcsolta mobil készülékét, mondván: "Most egy dokumentumfilmet készítünk, úgyhogy légyszíves nézz a kamerába!". A fiú három barátjával - ok nélkül - támadta meg a London Lambeth városrészében egy park padján békésen üldögélő férfit.

Az ütések és a rúgások következtében a 37 éves, bárpultosként dolgozó férfi belehalt a sérüléseibe. Miután az esetet felvették, a fiatalok hazamentek és meg akarták nézni az egészet a számítógépen, majd fel akarták tenni a "művüket" - "hősiességük bizonyítékát" - az internetre. Azonban lebuktak és a négyből két fiút emberölés miatt nemrég elítéltek.

Nagy-Britanniában az ehhez hasonló esetek szinte mindennapossá kezdenek válni a nagyvárosokban, de a derStandard szerint már Németországban is hódít az új őrület. Itt még "csak" iskolásokat vernek és leckéztetnek meg a Happy Slapping bandák. A bűncselekmények megrázták Nagy-Britanniát, a BBC cikke szerint külön tanfolyamokat tartanak iskolásoknak, hogyan kezeljék az esetek áldozatait. A brit rendőrség már több száz különböző, kamerás mobiltelefonnal rögzített és a világhálóra felkerült erőszakos videó ügyében nyomoz.

"Az egész az iskolákban kezdődött. Az erősek kinézték maguknak a gyengéket, megverték őket, lefilmezték az egészet, majd felrakták az internetre és fürödtek kétes ismertségük dicsfényében" - nyilatkozta Liz Carnell, a Bullying Online nevű szervezet munkatársa. A Bullying Online olyan iskolásokkal foglalkozik, akiket támadások érnek, ők megpróbálnak segíteni a gyerekeken. Paul Fawcett, a Victim Support - egy másik, az áldozatoknak segítő szervezet - munkatársa szerint a legborzasztóbb az egészben, hogy az elkövetőknek a boldogságot nem is maga a verés, az erőszak, hanem az esetek lefilmezése okozza. A filmek készítése az egyetlen oka a támadásoknak és a fájdalom okozásának.

Tavaly egy támadás következtében egy tanuló az iskola udvarán haldoklott. A képek pillanatok alatt bejárták a környéket, egy diák még apja mobiltelefonjára is elküldte a haláltusáról rögzített felvételeket. Később egy 18 éves fiút elítéltek emberölésért. Azóta a rendőrök megerősített járőrözést folytatnak az iskolák körül, a szülők és a tanárok pedig azt követelik a szolgáltatóktól, hogy blokkolják a fiatalok mobil készülékeinek használatát.

Most már azonban nem az iskolások a támadók célpontjai, hanem elvileg bárki. Egy 16 éves elkövető így nyilatkozott az egyik brit tévében: "Meglátsz valakit egy parkban egy padon ülni. A fontos csupán az, hogy hülyén nézzen ki és máris indulhat a móka, majd elfutunk." Teljesen mindegy, hogy az illető gyerek vagy felnőtt, a lényeg a "móka".

A szakemberek egyértelműen a sajtót, elsősorban a televíziókat teszik felelőssé - az erőszakos filmek és műsorok miatt - a brutalitás terjedéséért. Azonban erősen megkérdőjelezhető és elgondolkoztató a szülők, a rendőrök, illetve a mobilszolgáltatók felelőssége is, hiszen tartalomszűréssel megakadályozható lenne az erőszakos képek és videók terjedése. Mindenesetre hiába a technológiai fejlődés és a tudományos eredmények, ha egyesek számára a mobiltelefon és az internet a XXI. században csak ilyen nemtelen célokra használható.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások