Mégsem lesz Blu-ray-meghajtó az Xbox 360-hoz

Mégsem lesz Blu-ray-meghajtó az Xbox 360-hoz

2006. január 19. 14:17, Csütörtök
A korábbi értesülésekkel szemben nem várható a következő generációs külső meghajtó megjelenése - a szoftvercég szerint nyilatkozatukban mindössze a bővítés egyszerűségét igyekeztek kiemelni.

A Microsoft részéről nem sokkal a CES 2006 kiállítás után hangzott el olyan kijelentés, miszerint a jövőben külső, következő generációs optikai meghajtókkal bővíthetik ki az Xbox 360 konzolt. Ezt már korábban tervezték, ám a korai megjelenés nem tette lehetővé az integrált változat támogatását, a készülékben ehelyett egy hagyományos DVD meghajtó kapott helyet. A múlt héten Peter Moore, a Microsoft Interactive Entertainment Division első embere beszélt arról, hogy beépített HD DVD-lejátszót nem terveznek a cégnél, ám még az idén jönnek a külső változatok, és a konzolnál alkalmazott megoldás lehetővé teszi a következő generációs, így akár egy Blu-ray-meghajtó csatlakoztatását is.

Moore nyilatkozata némi meglepetést okozott, hiszen a Microsoft korábban egyértelműen állást foglalt a HD DVD és annak fő támogatója, a Toshiba mellett. Igencsak valószínűtlennek tűnt, hogy bármikor is fontolóra vegyék a konkurens szabvány támogatását, pláne, hogy annak kiagyalója többek között a Sony, amely viszont éppen a konzolok piacán számít a szoftvercég legnagyobb riválisának.

A Microsoft most egyértelműen tagadta, hogy valóban terveznék mindkét szabvány támogatását. Állításuk szerint Moore nyilatkozata mindössze az Xbox 360 flexibilitását, a modern technológiák iránti rugalmasságát volt hivatott érzékeltetni, és semmi esetre sem egy esetleges pálfordulást a szoftvercég részéről. Ők ugyanis továbbra is kitartanak a HD DVD mellett, amely véleményük szerint a lehető legjobb megoldás vásárlók számára. Az már más kérdés, hogy a konzol kialakítása révén alkalmazkodhat a változó vásárlói igényekhez, de jelenleg nem rendelkeznek egy olyan tervel, amely az eredetivel ellentétben egy Blu-ray-meghajtó hozzáadásával számol.

A Digital Bits eközben érdekes interjút közölt, amelyben Andy Parsons, a Pioneer Electronics alelnöke beszélt a vállalat terveiről, illetve a PlayStation 3 esélyeiről. Elmondása szerint a nagyobb kapacitás mellett döntöttek végül a Blu-ray mellett, amely hosszú távon mindenképpen előnyhöz juttatja a szabványt. A korábban bejelentett, 1800 dolláros saját meghajtójukról annyit mondott, hogy olcsóbb változatokon is dolgoznak, és természetesen várható majd az árak lassú csökkenése. A konzolt illetően ők eddig 4-7 millió közötti számokat hallottak, tehát a Sony körülbelül ennyi példányt tervez még az idén leszállítani.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások