Itt a Panasonic DMC-FZ7

Itt a Panasonic DMC-FZ7

2006. január 23. 22:17, Hétfő
A Panasonic újabb, 6 megapixeles kompakt ultrazoom gépet mutatott be, melyben már ISO 1600-as érzékenység is választható.

A 6 megapixeles DMC-FZ7-es fényképezőgépben kézremegést kompenzáló optikai képstabilizátor és 12-szeres zoom átfogású (36 - 432 mm ekv.) LEICA objektív kapott helyet. Az FZ30-hoz képest az FZ7-es kisebb és könnyebb, alapvetően a DMC-FZ5 utódja. Azt nemcsak az effektív képpontok számában múlja felül, hanem egyéb műszaki jellemzők területén is, például egy joystick vezérlő beépítésével, mely a kézi élességállítás mellett a gyors manuális expozícióvezérlést is segíti.


A gyártó egyik büszkesége az FZ7-es egyik új beépített motívumprogramja, a nagy érzékenységű üzemmód, mely állítólag akár 1600-as ISO-szinten is lehetővé teszi a fényképezést, cserébe viszont csökken a felbontás. Ezt az üzemmódot a CCD vegyes olvasási módszere teszi lehetővé, és az így nyert képminőség körülbelül a 10 x 15 cm-es fotónyomatok készítéséhez megfelelő. Ugyan ennek hatékonyságát majd a tesztek kiderítik, de elméletben a nagyobb zársebességgel kiküszöbölhetjük a mozgó tárgyak által okozott elmosódást, például a szobában kisbabákról vagy háziállatokról készített képek esetén. Így tehát elméletben a homályos képeket eredményező két legfőbb problémát, a kéz remegését és a tárgyak mozgásából adódó elmosódást is képes kezelni a gép.


Az FZ5-ös 1,8"-os LCD-jét az FZ7-esben már 2,5" képátlójú kijelző váltotta fel, mellyel a CCD vegyes olvasási módszerének köszönhetően a gyártó közleménye szerint még gyenge megvilágítás mellett is nagyobb fényerő érhető el. A fényképezőgép “agyát" továbbra is a Venus Engine II képfeldolgozó chip jelenti, mely korrigálja, mérsékli a kromatikus aberrációt valamint minimalizálja a vignettálás jelenségét. Sorozatfelvételi üzemmódban másodpercenként három kép készíthető, a korlátlan sorozatfelvétel funkció használatával pedig mindaddig fotózhatunk gyors egymásutánban, amíg a memóriakártya meg nem telik.


A készülék nagyítási képessége az Extra Zoom funkciónak köszönhetően 3 megapixeles felvétel esetén 16,5-szeresre növelhető azáltal, hogy a gép tudatosan a CCD középső részét használja. A normál VGA-méretű (640 x 480-as) klipek mellett már 16:9 képarányú, teljes méretű VGA-filmek (848 x 480) 30 kép/mp sebességű felvétele is lehetséges, míg az FZ5-ös előd QVGA-formátumban készített mozgó felvételeket. A 710 mAh-s akkumulátor egyetlen feltöltéssel 320 fotó elkészítéséhez elegendő energiát szolgáltat.


Az FZ7-es manuális fókusz- és expozícióbeállítási lehetőséget nyújt, mindkettő egy független, minden irányba mozgatható joystickkal szabályozható. Kézi élességállítás esetén a fókusztávolság, és a blende által meghatározott mélységélesség is megjelenik a kijelzőn grafikus formában. Emellett az alkalmazott zoomarányról is információt nyerhetünk, a manuális fókusz segédfunkció pedig - a pontosabb élességállítást segítendő - a kép középső részét kinagyítva mutatja. Kézi exponálás esetén a záridő akár 60 másodpercre is növelhető, egyébként a különféle fényképezési viszonyokhoz igazodva 1/2000 és 60 mp között állítható.

A DMC-FZ7-es márciustól lesz elérhető, ára várhatóan 120e Ft körül fog alakulni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások