Növekvő kritika a Google kínai cenzúrája miatt

Növekvő kritika a Google kínai cenzúrája miatt

2006. január 28. 11:48, Szombat
Az Egyesült Államokban, de a világ más országaiban is egyre nő a kritika a Google azon döntésével kapcsolatban, miszerint együttműködik a kínai hatóságokkal, és cenzúrázni fogja a saját új keresőjét.

Nemrég tibeti diákok tüntettek a Google székháza előtt, akik plakátjaikon arra hívták fel a vállalat vezetőinek a figyelmét, hogy a kínai engedmények nem egyeztethetők össze a cég jelmondatával, ami Don't be evil vagyis "ne légy rossz" és azt követelték, hogy a Google vonja vissza a cenzúrázásba való beleegyezését. Ám a világ jelenleg legnépszerűbb online keresőjét üzemeltető konszernek nemcsak az utcai tüntetők ellenszenvével kell megküzdenie, a politikusok bírálataival is.

Chris Smith, New Jersey-i republikánus kongresszusi képviselő kezdeményezte, hogy az amerikai kongresszus idén február közepén külön napirendi pontban foglalkozzon a Google és más keresők, illetve egyéb amerikai cégek kínai tevékenységével. A blogerek szintén megfogalmazták a maguk lesújtó véleményét a vállalatról. Többen áttervezték a Google feliratot, egy egész kis gyűjtemény lelhető fel például Michelle Malkin internetes naplóoldalán.

Ezenkívül létrejött egy Open letter to Google nevű portál is, ahol bárki leírhatja a véleményét a cég kínai cenzúrát pártoló magatartásáról. Amennyiben kellő számú bejegyzés gyűlik össze, úgy a véleménycsokrot - nyílt levélként - elküldik a konszern vezetőinek. Bár Szergej Brin, a Google társalapítója néhány nappal ezelőtt megpróbálta megmagyarázni az internetes társadalomnak, hogy miért is egyeztek bele a kínai cenzúra támogatásába, egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy érvelése csak olaj volt a tűzre.

Nagyon hosszú időnek kell még eltelnie, amíg a cég képes lesz feledtetni ezt a lépést, és egyáltalán nem biztos, hogy az emberek meg fogják bocsátani a vállalatnak a cenzúra pártolását.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások