Bioetanol gyártásra borból - Magyarországon is

Bioetanol gyártásra borból - Magyarországon is

2006. január 28. 10:32, Szombat
Az Európai Unió pályázatot hirdetett négy ország - köztük Magyarország - borfeleslegéből való értékesítésre bioetanol gyártása céljából - írta az EU hivatalos lapja, az Official Journal szerdán. A pályázat március 1-jén zárul.

A pályázat 666 095 hektoliter bor eladására vonatkozik, ebből egyenként 250 ezer jut Franciaországra és Olaszországra, 150 ezer Spanyolországra és 16 095 hektoliter Magyarországra. Az Offical Journal kitért arra is, hogy az eladást követően az adott ország intervenciós hivatalai (Magyarországon az FVM-hivatalok) ellenőrzik, hogy a bort valóban bioetanol gyártásra használták fel.

Franciaország, Olaszország és Spanyolország az EU három legnagyobb bortermelője, tavaly több mint 180 millió euró uniós pénzt kapott arra, hogy borfeleslegeit desztillálja, illetve ipari alkohollá, vagy bioüzemanyaggá dolgozza fel. Nagy András, a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács igazgatója korábban jelezte: Magyarországon az éves bioetanol-termelés mintegy 10 ezer tonna, amely az idén kétszeresére-háromszorosára emelkedhet. Hozzátette: az uniós irányelv szerint 2010-re az üzemanyagokban a megújuló energia aránya el kell, hogy érje az 5,7 százalékot. Magyarországon jelenleg ez kevesebb, mint 1 százalék, 2006-ra azonban meghaladhatja ezt az értéket.

Az irányelv szerint 2005-ben ennek már 2 százaléknak kellet volna lennie, de ezt az EU átlaga sem éri el. A magyar alkoholgyártó üzemek felkészültek, megfelelő kapacitással rendelkeznek ehhez, mondta Nagy András.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások