Magyar reklámtilalom miatt tiltakozik a Sportingbet

Magyar reklámtilalom miatt tiltakozik a Sportingbet

2006. február 2. 17:20, Csütörtök
A londoni székhelyű Sportingbet on-line fogadóiroda állítása szerint működése teljesen törvényes, és már lépéseket tett az Európai Uniónál annak érdekében, hogy Magyarországon is reklámozhassa tevékenységét.

Közleményében a Sportingbet sérelmezi, hogy Magyarországon kizárólag a Szerencsejáték Zrt. reklámozhat sport- és egyéb fogadásokat. Véleményük szerint az Európai Unió alapelvei közé tartozik, hogy amit megtehet egy állami cég, azt a szabad piacon a versenytársainak is szabad megtenniük. Ezért a cég az Európai Unióhoz és magyar Alkotmánybírósághoz fordult - tartalmazza a közlemény. A cég tájékoztatásában John Kovács, a Sportingbet magyarországi menedzsere közölte, hogy véleménye szerint teljesen törvényes, hogy a Sportingbet londoni szerverén magyar nyelven is lehet rulettezni, pókerezni, vagy sportmérkőzések eredményeire fogadni. Az internet nemzetközi, és mindig annak az országnak a törvényei érvényesek rá, ahol a szerver működik.

A Szerencsejáték Felügyelet az MTI érdeklődésére közölte, hogy a Magyar Köztársaság területén bárki reklámozhat olyan szerencsejátékot, amelyre a felügyelet engedélyt adott. Tehát téves az a tájékoztatás, hogy erre kizárólag a Szerencsejáték Zrt. lenne jogosult. A felügyelet jelzi, hogy Magyarországon fogadás szervezésére sem kizárólag a Szerencsejáték Zrt. rendelkezik engedéllyel, hanem a Magyar Lóversenyfogadást Szervező Kft. is. A Sportingbet viszont semmiféle engedéllyel nem rendelkezik a Magyar Köztársaság területén történő fogadási ajánlatok közzétételére, ezért tevékenysége teljes mértékben illegális, így az erre irányuló reklámozás sem törvényes.

Az Európai Uniónál ez ügyben tett kezdeményezésről a Szerencsejáték Felügyeletnek hivatalosan nincs tudomása, azonban az uniós szervek ilyen irányú vizsgálatukról az érintett tagállamokat, illetve azok kompetens hatóságait minden esetben értesíteni szokták. A felügyelet szerint a hatályos törvényi előírások egyértelműek a szerencsejáték szervezéséről szóló 1991. évi törvény hatályba lépése óta. A Magyar Köztársaság területén kizárólag a Szerencsejáték Felügyelet engedélyével teszik lehetővé szerencsejáték szervezését és a külföldön szervezett szerencsejátékban történő részvételre irányuló közvetítő, reklám- és propaganda tevékenység is tilos.

A felügyelet és több európai uniós kontinentális tagállam álláspontja azonos azzal, hogy ez nem sérti a közösségi szabályokat, mert az Európai Unióban nincs egységes szabályozás, illetve harmonizációs kötelezettség a szerencsejátékok területére vonatkozóan. Ennek értelmében az egyes tagállamok saját kompetenciájuk keretében határozzák meg a területükön érvényesülő, a szerencsejátékokra vonatkozó előírásokat.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások