Parádés nyereség a Nikonnál

Parádés nyereség a Nikonnál

2006. február 6. 23:02, Hétfő
A Nikon több mint megháromszorozta negyedéves eredményét a digitális fényképezőgépek és félvezető gyártó berendezések javuló értékesítésének köszönhetően, és 18 százalékkal emelte meg éves eredmény előrejelzését.

A Nikon kompakt digitális fényképezőgépei nagy keresletnek örvendenek, közöttük az arcfelismerő autófókusszal rendelkező modell csakúgy, mint a cserélhető objektíves tükörreflexes modellek. A Nikon a Canon után a második legnagyobb digitális tükörreflexes fényképezőgép gyártó a világon. A jó fényképezőgép értékesítési eredmények nagy része a digitális tükörreflexes (SLR) gépeknek köszönhető magas árfekvésük és viszonylag nagy nyereség tartalmuk miatt.

A Nikon jó értékesítési számokat könyvelhetett el D2X modellje után, amely átlagosan 500 ezer jenes kiskereskedelmi áron kel el. A cég a decemberben bemutatott D200-as modell gyártásának felfuttatását is tervezi a nagy kereslet miatt, a modell jelenleg 200 ezer jenes kiskereskedelmi áron fut. A folyó évre vonatkozóan ennek ellenére a Nikon a D50-es modell vártnál alacsonyabb kereslete miatt a digitális SLR gépek értékesítési célszámát 1,6 millióról 1,4 millió darabra csökkentette. E modellekkel kapcsolatban beismerte, hogy túl magasra helyezte kiskereskedelmi ársávját.

A kompakt modellek idei értékesítési célszámát ezzel szemben a társaság megemelte, a korábban vártnál 600 ezerrel több, mintegy 7 millió darab értékesítését tervezi. A legnagyobb keresletnek a keskeny kivitelű Coolpix S1 és L1 modellek örvendenek, amelyek képesek az emberi arc rajzolatának automatikus felismerésére és élesre állítására. Ennek köszönhetően emelhette meg a Nikon egyharmadával kamera üzletágának éves tervezett nyereségét 33 milliárd jenre, holott minden más gyártóhoz hasonlóan korábban nehezére esett nyereségesen előállítania kompakt modelljeit.

A jó negyedéves eredmény részben a gyenge jen árfolyamnak is tulajdonítható, de nagy szerepet játszik benne a félvezető áramköröket szilícium lemezbe metsző gyártórobotok, valamint a folyadékkristályos kijelzőket készítő stepperek értékesítése is. A stepper gyártásban a Nikon ellenfelei a holland ASML, valamint a Canon. A jen árfolyam változása mintegy négymilliárd jennel járult hozzá az üzemi eredményhez. Az október-decemberi periódusban a csoport szintű üzemi eredmény 19,8 milliárd jen (167 millió dollár) lett, szemben az egy évvel korábbi 5,9 milliárddal, ami egyben rekordnak számít a negyedéves beszámolók publikálásának 2003-as bevezetése óta. Az értékesítési árbevétel 25 százalékkal 192,9 milliárd jenre emelkedett.


A március végén záró pénzügyi évre a Nikon üzemi eredmény előrejelzését 53 milliárd jenre emelte a korábbi 45 milliárdos célról. Az új előrejelzés meghaladja a Reuters Estimates által 18 elemző körében végzett felmérés 49,3 milliárdos átlagát. A Nikon a folyó pénzügyi évben lehetségesnek tartja a fényképezőgép árak csökkenését, mivel a tevékenységét felszámoló Konica Minolta árleszállítással piacra dobja majd készleteit.

A cég stepper értékesítési előrejelzését 160 egységre csökkentette 170-ről a folyó pénzügyi évre, értékesítési árbevétel előrejelzését viszont megtartotta 235 milliárd jenen, mivel többet sikerült eladnai a magasabb árszintű argon-fluorin (ArF) típusokból. Az LCD stepper berendezések értékesítési előrejelzését megtartotta 65 darabon, ami jelentős visszaesés az előző pénzügyi évben eladott 87 egységhez képest. A berendezések egységára azonban emelkedik, mivel a nagy LCD panel gyártók növelik termelési kapacitásaikat. A J.P. Morgan szakértője szerint az LCD stepper gyártás az LCD gyártó ágazat kapacitás növelő beruházásai miatt a Nikon bevételtermelő motorja lesz az áprilisban kezdődő pénzügyi évben. Az Intel például az idén 19 százalékkal növelni kívánja tőkeberuházásait.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások